I Athen sulter nå hvert fjerde skolebarn. Det er det eurokrisen handler om

Troika-tåke.

ALARM: Lærere slår alarm om barn som svimer av i timene, som roter etter matrester i søplekassene og som tigger sine medelever om en bit av brødskiva, skriver vår helgespaltist Marte Michelet. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ALARM: Lærere slår alarm om barn som svimer av i timene, som roter etter matrester i søplekassene og som tigger sine medelever om en bit av brødskiva, skriver vår helgespaltist Marte Michelet. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når nordmenn hører ordet «troika», tenker vi på trøffel, marsipan og gele dyppet i mørk sjokolade. For grekere er ordet blitt synonymt med tre lag satan, dyppet i handelshøyskole-babbel. Troikaen av kreditorer som har gitt lån til Hellas - Det internasjonale pengefondet, EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken - er dypt forhatt i Hellas. Så forhatt at det rufsete raddispartiet Syriza kunne gå hen og vinne valget for to uker siden.

For bare fem år siden var Koalisjonen av det radikale venstre, forkortet Syriza, et typisk europeisk venstresideparti: Fullt opptatt med å tape valg og føre sekteriske interne krangler.

Så kom finanskrisen og Hellas ble ledet inn i økonomisk ruin av en inkompetent og korrupt politisk elite, som uten å nøle signerte på troikaens «krisepakke» - en tvangstrøye av markedsliberalisme og nedskjæringer som har gitt helt motsatt resultat av hva finansbyråkratene i EU lovet. Gjelden bare vokser og vokser, samtidig som den greske levestandarden er i fritt fall. Grunnleggende tjenester og infrastruktur rakner fordi staten ikke har råd til annet enn å betale inkassoregningene sine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer