DEBATT

Debatt: Humorprisen

I Bakvendtland vinner både kvinner og folk med minoritetsbakgrunn Humorpriser

Vi sier «ja, men slapp av a, vi har jo åpne dører for alle,» men jeg tror ikke det er sånn.

HUMORBRÅK: Komiker Sigrid Bonde Tusvik forlot Humorprisen i protest da alle prisene gikk til menn. Mange tenker nok at humor = menn, skriver artikkelforfatter. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
HUMORBRÅK: Komiker Sigrid Bonde Tusvik forlot Humorprisen i protest da alle prisene gikk til menn. Mange tenker nok at humor = menn, skriver artikkelforfatter. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sangen Bakvendtland beskriver en dystopi hvor alle konvensjoner og regler er snudd på hodet og alle normer er reversert. Det er et utenkelig samfunn der de sjukeste ting skjer. For eksempel plomberer de tenna med sukkertøy og de begynner i 7. klasse og går nedover i klassetrinnene pø om pø, og går til slutt ut i første, dumme som et brød.

Og Bakvendland oppsummeres med at «de er like tøysete og rare, alle mann». For en absurd tanke! At alle er like tøysete og rare! Kvinner og menn – like morsomme! Hoho, for en artig sang, det er jo utenkelig!

Sånn tror jeg mange har det inni seg: Det er utenkelig at menn og kvinner/andre minoriteter er like morsomme som oss hvite, artige menn. Humor = menn. Sånn har det vært leeeeeeeeeeeeenge.

Vi har vokst opp med KLM, Bård og Harald, David Letterman, Seinfeld, menn, menn, menn. Selvfølgelig er menn de morsomme! Det er de som har hånden på humor-roret og loser oss rolig fra latter til latter med stø hånd – de andre (kvinner, innvandreren osv.) er herlige statister i mannens prosjekt.

Jeg er en hvit, privilegert mann på 38 år og rundt 90 kilo, som jobber som manusforfatter for TV. For tiden skriver jeg for Senkveld på TV2, men som freelancer hopper jeg stadig fra det ene prosjektet til det andre. Det er ofte korte kontrakter og det er ofte stor usikkerhet rundt hvor man skal jobbe neste gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.