<p>ELEFANTMINNE: Motorpsychos Bent Sæther levner ikke Quartfestivalen mange godord i boka &nbsp;som gis ut i anledning festivalens 25-årsjubileum. Foto: NTB Scanpix
</p>

ELEFANTMINNE: Motorpsychos Bent Sæther levner ikke Quartfestivalen mange godord i boka  som gis ut i anledning festivalens 25-årsjubileum. Foto: NTB Scanpix

Vis mer

- I beste fall en god historie man drar for å vise hvor udugelige festivalarrangører kan være

Motorpsychos Bent Sæther langer ut mot Quartfestivalen.

(Dagbladet): I forbindelse med Quartfestivalens 25-årsjubileum, gir Christer Falck og forfatter Arvid Skancke-Knutsen ut en bok om den famøse, populære og skandaleombruste festivalen.

Som en motpol til all skryten, kommer det fram at Motorpsychos Bent Sæther ikke liker festivalen særlig, og har minne som en elefant.

FESTIVALGENERAL: Toffen Gunnulfsen avbildet mens han ennå var i Quartfestivalen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FESTIVALGENERAL: Toffen Gunnulfsen avbildet mens han ennå var i Quartfestivalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Motorpsycho spilte for første gang på Quartfestivalen i 1992. Konserten måtte flyttes inn på Caledonien i Kristiansand, hvor det ble praktisert en streng 18-årsgrense, noe som gjorde at en del fans under myndighetsalder fikk beskjed om at de ikke kom inn. Quartfestivalens Toffen Gunnufsen fikk til slutt opphevet skjenkinga, slik at alle slapp inn.

– Vi og Seigmen gikk til streik, og måtte faktisk inn på et eller annet kontor med ledelsen for å forklare hvorfor vi syntes denne måten å behandle publikum på var forkastelig. Vi fikk viljen vår til slutt, men det virker dessverre som at denne mangelen på respekt for band og publikum bare fortsatte - i hvert fall hvis man skal tro på alle de historiene man har hørt fra kollegaer opp igjennom, sier Sæther i boka.

- Aldri velkommen

Fire år etterpå var de tilbake igjen. Også den gang var det gnisninger mellom Motorpsycho og Quartfestivalen. Gunnufsen sier til Dagbladet at det var en disputt rundt noe med hotellrommene, i tillegg til at bandet måtte spille midt på dagen - langt fra headlinertid.

I boka langer Sæther ut mot festivalen.

– Det er mulig at dette egentlig er noe charmant og kult, og at jeg har misforstått noe essensielt på veien, men å komme dit som norsk artist var stort sett ganske frustrerende. I ettertid er det i beste fall en god historie man drar for å vise hvor udugelige festival–arrangører kan være.

– Den særnorske überhipster-kulturen slo ut i full blomst der nede på det glade, ecstasy-knaskende 90-talls-Sørlandet, og vi - som de noe mindre trendhysteriske trønderske hardrockerene vi er - følte oss vel egentlig aldri hverken særlig velkomne, eller som noe naturlig innslag i greia deres.

Toffen Gunnufsen sier at han synes det er morsomt at det også er plass til slike karakteristikker i boka, som utkommer torsdag.

Motorpsychos Bent Sæther har ifølge Cecilie Lykke i Motorpsycho Management AS ikke anledning til å kommentere saken overfor Dagbladet.

Forlot Quart

Gunnufsen gikk i 2006 fra Quartfestivalen til Hovefestivalen, og jobber nå med Skral Festival i Grimstad.

Han minnes Quartfestivalen i positive ordelag.

- Det var mange gode konsertopplevelser, samt folkeliv i byen med klubb på kveldene. Når man gikk på byen etterpå, var det kjåka fullt. Men det var aldri noe trøbbel, selv om verden kom til Kristansand og 4-5 digre Boing-fly sto på Kjevik. Og når festivalen var over, ble det helt stille i byen igjen, sier Toffen.

I boka kommer det også fram at Alicia Keys, som spilte på Quartfestivalen i 2004, hadde «den vanskeligste rideren ever», ifølge Ellen Grundt, som var en av de som sto for Quart-maten.

- Alicia Keys hadde vel den vanskeligste rideren ever. Alt skulle være økologisk, vegansk, etc, noe som var vanskelig å oppdrive den gangen. De stakkars jentene backstagefikk kjørt seg, sier hun i boka.

Året etterpå avslørte Dagbladet både honorarene og riderne til alle artistene over en periode på mange år. En rider er en liste med krav over det artistene skal ha i tillegg til honorar.

Keys var til da den dyreste artisten Quartfestivalen hadde hatt på scenen, til den nette sum av 1 530 100 norske kroner.

Masse is

PÅ PLASS: Alicia Keys inntok scenen på Idrettsplassen under Quartfestivalen i Kristiansand i 2004.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
PÅ PLASS: Alicia Keys inntok scenen på Idrettsplassen under Quartfestivalen i Kristiansand i 2004. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer

Slik så rideren hennes ut, ifølge avsløringene:

Garderobe: To bord dekket med hvite duker, sofa, avslappningsstol, kaffebord, lite bord, stort speil, sminkebord med speil og lys. I tillegg kommer garderobe til bandet, koret og danserne med detaljerte beskrivelser.

Kaffe og te: I løpet av hele dagen må følgende stå tilgjengelig for bandet: Vanlig og koffeinfri kaffe, te, sjokolade, store kaffekopper (ikke små kopper), sukker, honning, melk, sitron og lime.

Frokost: Egg, pølser og bacon (vennligst inkluder vanlig bacon og kalkunbacon), poteter, frukt (meloner, jordbær, bananer, epler etc), frokostblandinger som skal inkludere Granola, Grape Nuts, Life, Cheerios, Corn Flakes og Oatmeal. Muffins, smultringer og frokostkaker, oppskåret hvitt brød, smør og margarin, peanøttsmør, kremost, brødrister, tabasco saus, sennep og ketchup, Yoghurt, to eks. av USA Today (vennligst ikke kast før etter lunsj), et eks av lokal avis. I tillegg kommer detaljert beskrivelse om lunsj og middag.

Turbusser: Hver buss skal ha: To kasser vann uten kullsyre (Evian, Aquafina etc.), to store pakker med potetgull, to kasser øl (en kasse importert, en lokal – foretrukket øl: Amstel Light, Corona, Bud, Bud Light og lokalt øl), to flasker rødvin, to kasser soda, en kasse Gatorade, fire bokser appelsinjuice, en boks med Cranberry juice, fire kartonger melk, en medium boks peanøttsmør, en liten boks jordbærsyltetøy, ti frokostblandinger, frukt, godteri, store Solo-kopper, plastboller og forskjellige plastutstyr, en rull tørkepapir og en liten pakke med servietter. I tillegg mye is.


EN SOLSKINNSDAG I FERIEN DIN: En overfylt badestrand med ungdommer som solte seg og hadde det moro var også vanlig under Quartfestivalen. Foto: Ole A Buenget / Samfoto
EN SOLSKINNSDAG I FERIEN DIN: En overfylt badestrand med ungdommer som solte seg og hadde det moro var også vanlig under Quartfestivalen. Foto: Ole A Buenget / Samfoto Vis mer