I Birger Baugs krim er skurkene idealister

Velskrevet, elegant og spennende om miljøterrorisme.

ELEGANT KRIM: Birger Baug har skrevet en elegant krim, der skurkene er idealister. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
ELEGANT KRIM: Birger Baug har skrevet en elegant krim, der skurkene er idealister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

ANMELDELSE: En kvinne blir funnet bestialsk myrdet på et prøverom i en snobbete designerbutikk i Oslo. Samme dag sprenges en like snobbete designerbutikk i Bergen.

Gruoppvekkende tortur
Samtidig våkner rikmannsdatteren Sofi Bornebosch vettskremt på et spahotell der hun har lagt seg inn for å samle krefter til en ny giv i sitt overfladiske shopping- og festeliv. Hun kan ikke se, og utsettes for de mest gruoppvekkende torturmetoder. Den vakre og nokså røffe etterforskeren Kristine Holm settes på saken.   

Dette er den tredje kriminalromanen til mannen med det fantastiske krimforfatternavnet Birger Baug. Han har fått god mottagelse for de to foregående bøkene med etterforskerparet Kristine Holm og den uortodokse Halvor Heming.

Uortodoks fordi han er en staut familiefar og ikke en ulykkelig drukkenbolt — som de fleste krimhelter jo er.

Elegant krim
I denne tredje boka har han tatt permisjon og reist med familien til øya Vega. Han blir motvillig kalt inn som leder for etterforskningen, som etter hvert viser seg å ha uante dimensjoner. Her settes også hans staute moral på prøve.    
 
«Død sjel» er elegant krim. Baug er flink til å parallellføre fortellinger, uten at han dermed sier alt med en gang. Her er også lagt inn mistenkeligheter og hint, som gjør at vi ikke vet hvem som er skyldige — mistanker som også rammer politiet selv. Her er balanserte doser av action, etterforskning — og politiets privatliv (med sistnevnte burde Baug forresten passe seg til neste bok så ikke det tar overhånd).  

Vel urealistisk
Mest sympatisk: Baug skriver ikke om likegyldige temaer. Den tidligere informasjonssjefen i Plan Norge har tatt opp temaer som mobbing, narkotika og nå altså miljøterrorisme. Det handler om å prøve å stoppe en utvikling som går til helvete med den rike verdens overforbruk. Det gjør at vi delvis holder med de «slemme».  

I Birger Baugs krim er skurkene idealister

Baug skriver lett og godt, noe krimlitteraturen ikke akkurat er bortskjemt med.

Men det hadde ikke gjort denne spennende boka dårligere om plottet hadde vært bittelitt mer troverdig. Det er elementer her som blir vel urealistiske.