I Cohens lune hjørne

Den gamle sjarmøren Leonard Cohen holdt maratonkonsert i Bergen i går. I kveld står Halden for tur.

MANN FOR SIN HATT: Leonard Cohen og hans eminente orkester pustet litt ekstra liv i bergenspublikummet under gårsdagens maratonkonsert på Koengen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MANN FOR SIN HATT: Leonard Cohen og hans eminente orkester pustet litt ekstra liv i bergenspublikummet under gårsdagens maratonkonsert på Koengen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: (Bergen Dagbladet) Han er ingen ungfole lenger, Canadas store og litt mystiske sønn, Leonard Cohen. Men det er kanskje tegnene på et langt liv som gir han den dirrende tilstedeværelsen, der han med lukkede øyne og stoisk ro, gynger at og fram til tonene av «Bird on the Wire».

Den karakteristiske bassrøsten er både suggererende og behagende mens skydekket stadig antar nye fasonger. Han takker trærne som svaier i takt med musikken, solen som viser nåde og publikum som er med han. Alltid med et skjevt smil på lur og ærbødighet i bukket.
   
Gentleman Cohen er har en musikalsk ydmykhet som nesten gjør han skjør, men det er likevel noe autoritært over hans ytterst elegante og poetiske folk som gjør at han aldri glipper om oppmerksomheten. Selv om volumet er vel høflig lavt.

«Everybody Knows», «Amen», «Waiting For a Miracle» og avslutningen på førstesettet, «Anthem» får publikum til å lytte i andakt.

Han er også en gentleman på sin hals, der han med hatten i hånden forærer alt fra bandet til lydmannen med en hilsen før han for føreste gang går av scenen. Og det er ingen tvil om at de fortjener skussmålene de får utlevert. Bandet utøver sitt fag med en sober eleganse, som er en fryd for øregangene.

Stille storhet Den over tre timer lange konserten ender selvfølgelig i hit-parade. «I´m Your Man» leder inn i en høstmørk og lengselsfull «Hallelujah», før «Take This Waltz» får Koengen til å ta en, ja kollektiv vals.

Over tre timer med Cohens monotone sang kan kanskje virke som en langtekkelig affære på papiret, men det blir mer en varmende tilstand som aldri blir spesielt utmattende.

«First We Take Manhattan» er et selvfølgelig publikumsfavoritt, mens perlen «Famous Blue Raincoat» varmer litt ekstra i augustmørket. Selv om Leonard Cohen er snart 80 år gammel, har han fremdeles evnen til å blåse et ekstra pust av liv i sine tilhørere.

Leonard Cohen spiller i Halden 29. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer