I dag begraves Liv Marit Wedvik

Ventet at mange vil ta et siste farvel.

(Dagbladet): I dag begraves den kjente countryartisten Liv Marit Wedvik (45) i Gjerpen kirke i Skien.

Det er plass til flere hundre personer inne i kirken, men det er ventet så stort oppmøte i kirken at seremonien også vil bli filmet og vist på storskjerm for dem som ikke kommer inn.

Nær - Familien har satt sammen en fin begravelse i Liv Marits ånd og i forhold til hva familien tenker og føler. Vi tror og håper at seremonien blir nær og fin, opplyser familiens talsmann Geir Tangen.

- Det er også laget et preludium av en av Liv Marits mest populære låter, «Riding out the storm». Samtidig vil en film med bilder fra hennes liv bli vist både inne og utenfor kirken, sier han.

Tannlegeassistenten og tobarnsmoren Liv Marit Wedvik slo gjennom som 33-åring på det lokale plateselskapet Showtime i 2003 med albumet «Then He Kissed Me» - som utelukkende besto av coverlåter og solgte titusener av bensinstasjondistribuerte CD-er under radaren på det etablerte musikkmiljøet.

Hennes egen barndom var preget av foreldrenes skilsmisse og en far hun hadde lte kontakt med, fortalte Wedvik i et portrettintervju med VG året etter. Hun ble mor som 20-åring og måtte legge planene om politihøgskolen på is.

Hun var også åpen om at samlivsbruddet med faren til sitt yngste barn førte til en psykisk knekk som det var musikken som hjalp henne ut av.

Braksuksess Wedvik hadde tidligere sunget i dansebandet Geir Ødegaardens Orkester, men mer eller mindre gitt opp musikkdrømmen da Showtime-direktøren Arvid Berge ringte og tilbød henne en nysatsing som soloartist.  

Med sin folkelige countrypop seilte hun i kjølvannet til Heidi Hauge og Jenny Jenssen, og de tre ble snart etablert som de nye norske countrydronningene.  Berge smidde mens jernet var varmt - bare et halvt år senere kom oppfølgeren til «Then He Kissed Me», en ny samling coverlåter.

Med «Hitchin' a Ride» gikk Wedvik forbi både Hauge og Jensen i platesalg, og før året var omme hadde de tre også gitt ut juleplate sammen.

Selv om «Whatever You Say» i 2004 ikke solgte like godt som forgjengerne var Wedvik stadig en av landets mest etterspurte artister.

Kranglet med plateselskapet Hun var også blitt kjæreste med investoren og offshoreraceren Bjørn Rune Gjelsten, noe som snart ble fokus for medieoppmerksomheten rundt henne - selv om de to gjorde sitt beste for å holde en lav profil.

GAP OPP: Egentlig drømte hun om å bli politi, men Liv Marit Wedvik ble istedet tannlegeassistent. Hun fortsatte i jobben selv etter at hjun solgte titusener av sin debutplate. har solgt 40 000 eksemplarer av sin debutplate selv om den ble griseslaktet i Akersgata. Foto: METTE RANDEM / Dagbladet
MER SERIØS: Liv Marit Wedvik uttrykte et ønske om å ta musikken i mer seriøs retning, og kom i 2006 med «Riding out the storm». Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
PÅ KONSERT: Liv Marit Wedvik blant publikum på Dwight Yoakam på countryfestivalen på Vinstra. Foto: Sven Ove Bakke / Dagbladet
PROGRAMLEDER: Wedvik deltok i en rekke tv-konsepter de siste årene, og var også programleder for reality-serien «Ville Vesten» på TV 3. Foto: TV 3
GIFTET SEG: Liv Marit Wedvik med ektemannen Kjetil Bergan etter Spellemannprisen 2009 i Oslo Spektrum.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
DANSET: I 2007 deltok Wedvik i «Skal vi danse» med dansepartneren Asmund Grindaker. Den populære artisten endte på femteplass i programmet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
DUETT: I 2009 gjorde hun en duett med tidligere A1-sanger Christian Ingebrigtsen. Foto: Stella pictures
KOKKELERTE: I 2010 gjorde Wedvik comeback som plateartist - og kom til finalen i «4-stjerners middag», der hun konkurrerte mot blant andre Marcel Lelienhof og Camilla Harket. Foto: Stella pictures

I kulissene brygget det til bråk da både Hauge og Wedvik gikk til retten for å bli løst fra kontrakten med Showtime. Plateselskapet kom på sin side i økonomiske vansker ut over sommeren 2004, og ble slått konkurs på høstparten.

Krangelen mellom partene ble en gjenganger i såvel avisspaltene som i rettsapparatet og satte Wedviks karriere på vent.

I 2005 signerte hun imidlertid en ny kontrakt på tre album for EMI, og på «Home Sweet Home» var det et mer modent og mindre dansebandpreget countryuttrykk å høre. Plata var blant annet laget med god hjelp fra Wedviks nye kjæreste, Hellbillies-sjefen Aslag Haugen.

Refset Frelsesarmeeen Den jula stilte hun på Frelsesarmeens julekonsert på Egertorget i Oslo - og benyttet samtidig anledningen til å refse Frelsesarmeens syn på homofile.

- Sjefene i Frelsesarmeen som har slike dårlige holdninger bør ta sin hatt å gå, sa hun til Dagbladet.

«Riding out the storm» i 2006 fikk forholdsvis gode anmeldelser til henne å være, ble imidlertid den siste Wedvik-plata på flere år. Hun fortsatte imidlertid å turnere og deltok i flere tv-konsepter, deriblant «Skal vi danse« i 2007 - hvor hun kom på en femteplass - og som programleder for TV3-programmet «Ville Vesten».

I 2010 kom platecomebacket med albumet «Solid Ground», og i høst var hun med på opptak til et planlagt kommende program på TV 2.

Natt til pinseaften mistet 45-åringen livet i en drukningsulykke i Risør. Ifølge politiet skjedde ulykken da hun var på vei til båten hun og ektemannen ferierte i, etter en kveld med gode venner.

Synger Wedvik og mannen var på besøk hos et vennepar på en hytte da ulykken skjedde for elleve dager siden. Da hun skulle gå i båten for å sove, inntraff den fatale ulykken. Hun satt hun fast foten i et bryggeanlegg og kom seg ikke opp og ble liggende med hodet under vann. Hun ble 45 år og etterlater seg mann og to barn fra et tidligere forhold.

Wedvik ble funnet av vennene ved ni-tiden lørdag morgen. Hun etterlater seg to barn og ektemannen Kjetil Bergan.

Uttrykker sorgen Etter dødsfallet har en rekke kjente personer har uttrykket sin sorg over tapet av Wedvik, både i sosiale medier, på Wedviks åpne facebook-profil og på db.no.

- Hun var et menneske som bød på seg selv. Jeg og alle som møtte henne husker henne for smilet og det smittende humøret. Hun var alltid blid og hadde et innholdsrikt og morsomt liv. Det gjenspeiles i reaksjonene det norske folk har vist, sier Tangen.

EKTEMANNEN:  Liv Marit Wedvik og Kjetil Bergan giftet seg i 2008.
EKTEMANNEN: Liv Marit Wedvik og Kjetil Bergan giftet seg i 2008. Vis mer

Musikken vil naturlig nok være fremtredende i begravelsen.

- Et nært familiemedlem vil også synge balladen «Du är allt». Mangeårig samarbeidspartner og venn Lars Aas Hansen vil sammen med bandkollega Endre Christensen synge «This is for you» under begravelsen, forteller Tangen.

MEDIESIRKUS: En periode reiste Wedvik sammen med sin daværende kjæreste Bjørn Rune Gjelsten rundt på VM i offshoreracing. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
MEDIESIRKUS: En periode reiste Wedvik sammen med sin daværende kjæreste Bjørn Rune Gjelsten rundt på VM i offshoreracing. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer
KJÆR: Liv Marit Wedvik sammen med Asmund Grindaker i "Skal vi danse" i 2007.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KJÆR: Liv Marit Wedvik sammen med Asmund Grindaker i "Skal vi danse" i 2007. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer