I dag er det 40 år siden dette bildet ble tatt

- Noen kommer til å bli meid ned, sier drosjesjåfør i London.

(Dagbladet): Lørdag - klokka 11.35, for å være presis - er det 40 år siden John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney og George Harrison forlot platestudioet i Abbey Road 3 i London etter å ha fullført det som skulle bli dere siste innspillinger sammen.

Ute i gata sto fotograf Iain Macmillan på en gardintrapp mens en politimann stanset biltrafikken. I ti-femten minutter gikk medlemmene i the Beatles fram og tilbake over fotgjengerfeltet mens Macmillian knipset, skriver AFP. Ett av bildene endte opp som et av verdens mest ikoniske plateomslag.

I dag markerer Beatles-fans jubileet - ved å krysse gata samme sted, slik Beatles-fans og andre turister forsåvidt gjør for moro skyld hver dag.

ANIMERT: Abbey Road-scenen er animert i en scene fra det nye dataspillet "The Beatles: Rock Band". Foto: SCANPIX
ROSENBORG: De daværende RBK-profilene Harald Brattbakk, Vegar Heggem, Erik Hoftun og Bent Skammelsrud poserte for Dagbladet i Abbey Road i 1997. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
MODELL: I Londons transportmuseum. Foto: KRADLUM på Flickr/Creative Commons
LESERBILDE: Dagbladet-leser Knut Hofland på tur med Kari Miljeteig, Berit Berge og Ingrid Berge Hofland i 2005.
LESERBILDE: Tarek Kristensen i Abbey Road.
LESERBILDE: Jørn Skaustein i 2004.
HISTORISK GRUNN: Viserockgruppa Soldugg er et av mange band som har fått med seg et eget Abbey Road-bilde hjem fra London-tur. Foto: DAGBLADET
LESERBILDE: Paul Simmons fra Nesodden med sønnen Emil og kona Blanca krysser gata i 2007.
LESERBILDE: Frode Kvamsøe fra Dalekvam fotograferer familien i Abbey Road.

Men følger du med på Abbey Road-studioets webkamera vil du nok se langt flere enn vanlig. En beatlesguide skal lede prosesjonen, som blant annet omfatter et tributeband i tilsvarende klær som det Beatles brukte i 1969, ifølge den uoffisielle fansida Beatlesnews.

Hint om McCartney-død
Det er flere grunner til at Abbey Road-bildet er blitt så kjent. Ikke bare er det visuelt slående, med sin symmetriske komposisjon.

ORIGINALEN: I all sin prakt. Det originale "Abbey Road"-omslagsbildet er ett av åtte eksponeringer fra fotoseansen som er bevart. Plata kom på markedet uten verken bandnavn eller platetittel på forsiden.
ORIGINALEN: I all sin prakt. Det originale "Abbey Road"-omslagsbildet er ett av åtte eksponeringer fra fotoseansen som er bevart. Plata kom på markedet uten verken bandnavn eller platetittel på forsiden. Vis mer

Det fikk konspirasjonsteoretikerne til å juble over det de mente var en rekke subtile hint om at Paul McCartney var død og erstattet av en look-alike, et rykte som hadde begynt å florere og som bandet gjerne fyrte oppunder.

I henhold til teorien, som kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på noen enhver, symboliserte de fire musikerne en begravelsesprosesjon.

PÅ FRIMERKE: Gitt ut av Royal Mail i 2006. Foto: SCANPIX
PÅ FRIMERKE: Gitt ut av Royal Mail i 2006. Foto: SCANPIX Vis mer

Hvitkledde Lennon var presten, svartkledde Starr representerte de sørgende, den barbente McCartney, ute av takt med de andre, var den døde. Og Harrison, kledd i røffe arbeidsklær, var graveren.

- Noen kommer til å bli meid ned
Videre skal bilskiltet som skimtes i bakgrunnen, med skriften 28IF, være et hint om at McCartney hadde vært 28 år hvis han hadde levd.

MARKERES I DAG: Beatles-fans er ventet å samle seg på Abbey Road i 11.35-tida (GMT) for å markere 40-årsjubileet.  Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Carl de Souza
MARKERES I DAG: Beatles-fans er ventet å samle seg på Abbey Road i 11.35-tida (GMT) for å markere 40-årsjubileet. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Carl de Souza Vis mer

I 1993 stilte Sir Paul McCartney - fortsatt sprell levende - seg i rekken av artister som har parodiert coveret, med sitt omslag til konsertplata «Paul is Live».

Kanye West, Red Hot Chili Peppers og The Simpsons er andre som har gjort sin versjon av motivet. Faktisk er all gatekryssingen ved Abbey Road 3 blitt et problem for lokale trafikanter, skriver BBC News.

- Noen kommer til å bli meid ned en dag, sier en lokal drosjesjåfør.

OSLOTRIKKEN: Har brukt fotoet i sine kampanjer. Faksimile fra Vikepliktbrosjyren/Trikken.no
OSLOTRIKKEN: Har brukt fotoet i sine kampanjer. Faksimile fra Vikepliktbrosjyren/Trikken.no Vis mer

Scroll nedover for flere bilder!

PÅ UTSTILLING: Coveret ble stilt ut i forbindelse med "Beatlemania"-utstillingen i Hamburg i mai. Foto: SCANPIX
PÅ UTSTILLING: Coveret ble stilt ut i forbindelse med "Beatlemania"-utstillingen i Hamburg i mai. Foto: SCANPIX Vis mer
ÆRET GEORGE: En Beatles-fan krysser gata med en blomsteroppsats i armene den 30. november 2001, etter at George Harrison gikk bort. Foto: SCANPIX/ REUTERS/Dan Chung
ÆRET GEORGE: En Beatles-fan krysser gata med en blomsteroppsats i armene den 30. november 2001, etter at George Harrison gikk bort. Foto: SCANPIX/ REUTERS/Dan Chung Vis mer