I dag er han tilbake

Mads «M» Eriksen tok ikke i en blyant på et helt år. Karate og psykologtimer har hjulpet serietegneren tilbake.

SAKTE FILM: - Det var ikke slik at jeg møtte veggen. Det var mer som en bussulykke i sakte film, sier tegneserieskaper Mads Eriksen om tida da han ikke orket å tegne lenger. Nå er Mads og M friskmeldt. Foto: Ole Morten Melgård
SAKTE FILM: - Det var ikke slik at jeg møtte veggen. Det var mer som en bussulykke i sakte film, sier tegneserieskaper Mads Eriksen om tida da han ikke orket å tegne lenger. Nå er Mads og M friskmeldt. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

- Jeg jobba 10-12 timer, seks dager i uka, i fem år, og var bakpå hele tida. Til slutt var det ikke gøy å tegne lenger, og da kom jeg inn i en ond sirkel - for da tar det enda lenger tid, og så blir dagene enda lenger, og til slutt var jeg aldri ute av huset lenger.

Slik beskriver Mads Eriksen (33) krisa som gjorde at han slutta å skrive og tegne «M» - stripeserien som i mange år ga Dagbladet-lesere et daglig, visuelt sukkertøy i tillegg til å fryde nerder over det ganske land med sine kodede humorpoenger og vell av kulturelle referanser.

Comeback Etterhvert ble det imidlertid mange repriser. Og våren 2009 la Mads blyant og mårhårspensel ned. Han visste ikke om han noensinne kom til å tegne igjen, og i nesten et helt år holdt han ikke en blyant i hånda.

Men til fansens store glede: Fra og med i dag er «M» tilbake, og du kan glede deg til helt nye striper hver mandag, onsdag og fredag.

- Nå starter jeg pent, med tre striper i uka i tillegg til spesialproduksjon for «M»-bladet. Og så har jeg fått meg agent, slik at jeg slipper å være kremmer ved siden av å tegne, skrive og fargelegge, sier han.

Terapi I tegnepausen har han gått i terapi hos en psykolog og begynt å trene karate. Det ga ham arbeidslysten tilbake. Nå ligger han en hel måned på forskudd med produksjonen.

- Men «M» er akkurat den samme serien som før, det er ingen store endringer. Den lages etter innfallsmetoden; ustrukturert og uten planlegging. Føles det riktig, kan det godt hende flere av bifigurene dukker opp igjen - gummihøna, for eksempel, lever fortsatt i beste velgående, sier han om det suicidale leketøyet som stadig har dukket opp i serien.

Tid og krefter Det var etter å ha vunnet Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2004 at Eriksen fikk et gjennombrudd som serietegner.

Konkurransen - der premien er en gjesteopptreden på tegneseriesidene - er blitt en årlig foreteelse og går igjen av stabelen i disse dager.

POPULÆR: Mange vil glede seg over at denne figuren igjen er på plass i Dagbladet. Framover får du helt nye M-striper mandag, onsdag og fredag. Foto: Ole Morten Melgård
POPULÆR: Mange vil glede seg over at denne figuren igjen er på plass i Dagbladet. Framover får du helt nye M-striper mandag, onsdag og fredag. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- Skal jeg gi noen råd til deltakerne, er det å si opp dagjobben, slik at du ikke kommer bakpå med produksjonen. Men det er kanskje en dårlig ide å gjøre det før du har vunnet. Derfor er rådet at du må lage en serie som underholder deg selv, og se på det som et lykketreff hvis redaktøren også lar seg underholde.

- Serietegning krever nemlig både tid og krefter. Det viktigste er at du har noe igjen for det selv, sier han.