I dag kan du få «ny» iPhone, helt gratis

Apple slipper iPhone OS 3.0.

INGEN SELVFØLGE: De fleste smarttelefonbrukere tar MMS, klipp-og-lim-funksjonalitet, muligheten til vidersending av testmeldinger og tastatur i landskapsmodus som en selvfølge. Men ikke iPhone-brukere. Første med dagens lansering av iPhone OS 3.0, her presentert av Apples Scott Forstall i San Francisco under utviklerkonferansen WWDC, får telefonenen disse funksjonene. Foto: SCANPIX
INGEN SELVFØLGE: De fleste smarttelefonbrukere tar MMS, klipp-og-lim-funksjonalitet, muligheten til vidersending av testmeldinger og tastatur i landskapsmodus som en selvfølge. Men ikke iPhone-brukere. Første med dagens lansering av iPhone OS 3.0, her presentert av Apples Scott Forstall i San Francisco under utviklerkonferansen WWDC, får telefonenen disse funksjonene. Foto: SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): Se bort fra feilaktige spekulasjoner om at lanseringen er utsatt til i morgen: I løpet av dagen slipper Apple den nye og etterlengtede versjonen av operativsystemet til iPhone.

iPhone OS 3.0 inneholder så mange viktige oppgraderinger at det for mange brukere trolig vil opppleves nesten som å ha skaffet seg en ny utgave av telefonen.

SÅ ER DA OGSÅ iPhone-brukere lette å glede. Oppdateringen inneholder i hovedsak en rekke elementære funksjoner som strengt tatt burde vært på plass for lenge siden, som MMS, klipp-og-lim-funksjonalitet, vidersending av tekstmeldinger og muligheten for å skrive sms og epost med tastauret i landskapsformat. I tillegg ventes det en flom av ny programvare fra andre programvareprodusenter som utnytter mulighetene i det nye operativssystemet.

Er ikke dette nok, kan man alltids stille i kø for den nye modellen iPhone 3GS, som kommer i juli. Den ser nøyaktig ut som dagens modell, men byr på mer minne, raskere prosessor, bedre kamera med videoopptak og redigering direkte på telefonen, stemmestyring og innebygget kompass.

Sant nok: Det meste av dette finnes på langt rimeligere telefoner fra andre produsenter. Men iPhone-brukere er ikke som andre mobilbrukere.


DE ER LOJALE
og entusiastiske mennesker, som er så begeistret for alt den vesle dingsen kan, at de med forbløffende tålmodighet bærer over med alt den ikke kan. Plussverdier som den gjennomførte og nyskapende brukeropplevelsen, og den enorme tilgangen på programvare, har gjort dem villige til å leve med absurd store huller i lista over basisfunksjoner.

Da første generasjons iPhone ble lansert i januar 2007, diskuterte bransjeeksperter om Apple hadde noe i den konkurranseutsatte mobilindustrien å gjøre. Selskapet hadde et begrenset, men sakte voksende marked for sine veldesignede datamaskiner, og en spektakulær suksess med musikkspilleren iPod. Men telefonbransjen? Det var noe annet.

To og et halvt år senere har Apple gjort all skepsis til skamme.

Ferske tall fra Gartner viser at iPhone har doblet sin andel av markedet for smarttelefoner, fra vel fem prosent i første kvartal 2008 til nesten elleve prosent et år senere, ifølge News.com.

IPHONE-SUKSESSEN
måles aller best i hva de andre mobilaktørene gjør. iPhone-konseptet, med berøringsskjerm i fullformat, enkel ikonbasert navigasjon, egen nettbutikk for programvare som kan lastes ned direkte til telefonen, rike multimediafunksjoner og enkel tilgang til internett via en svært god nettleser, er blitt standarden HTC, Nokia, Samsung, Sony Ericsson og de andre strekker seg etter.

iPhone er blitt nettelefonen framfor noen. På Dagbladet.nos mobilutgave er omtrent hvert tredje besøk fra en iPhone eller iPod Touch. På enkelte andre nettsteder kryper dette tallet opp mot femti prosent. iPhone er i tillegg blitt en en meget viktig spillplattform, og med OS 3.0 er det atskillig færre huller på lista over må ha-funksjoner.

Tida vil vise om det er nok til å doble markedsandelen enda en gang. Skjer det, blir Apple ikke bare den mest innflytelsesrike aktøren i dagens mobilindustri, men også en av de aller største.

Følg meg på Twitter: Twitter.com/janomdahl

ÖPPNA LANDSKAP: Med iPhone OS 3.0 blir det endelig mulig å skrive tekstmeldinger, MMS og epost med det virtuelle tastaturet i landskapmodus. Foto: APPLE
ÖPPNA LANDSKAP: Med iPhone OS 3.0 blir det endelig mulig å skrive tekstmeldinger, MMS og epost med det virtuelle tastaturet i landskapmodus. Foto: APPLE Vis mer