I dag kan flere nordmenn bli Oscar-historiske

Følg nominasjonene her fra klokka 14.20.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det store spørsmålet når årets Oscar-vert Neil Patrick Harris i dag klokka 14.20 offentliggjør hvem som er nominert til årets Oscar-priser, er om - og eventuelt hvor mange - kategorier «The Imitation Game» nomineres i.

Den kritikerroste filmen er regissert av norske Morten Tyldum, som kan bli historiens første nordmann som blir nominert i tunge Oscar-kategorier som beste film og beste regi.

Favoritt Med den mektige filmbransjemannen Harvey Weinstein i ryggen har filmen blitt dytta fram som en av årets virkelig store favoritter.

Tyldum har tidligere snakket om hvor surrealistisk det føles å være en nykommer i Hollywood og oppleve at «alle» forventer at filmen nomineres i fire-fem kategorier.

- Nå er spenninga knyttet til om det blir fire-fem eller sju-åtte kategorier. Hadde noen sagt det for et år siden hadde jeg syntes de var tullete, sa Tyldum da han var i hjemlandet rett før jul i anledning den norske premieren på filmen.

Åpent løp Flere nominasjoner og tildelinger av andre filmpriser  - ikke minst publikumsprisen ved filmfestivalen i Toronto og Hollywood Film Awards i høst - har styrket mistanken om at «The Imitation Game» kan ta en Oscar-storeslem.

Mange spår dessuten at filmen kan gi Benedict Cumberbatch en nominasjon for beste hovedrolle og Keira Knightley for beste birolle.

Men at filmen ikke fikk noen Golden Globe-priser forrige helg er definitivt en indikasjon på at Oscar-løpet i år er helt åpent.

Kan bli historisk Morten Tyldum er imidlertid ikke den eneste innehaveren av norsk pass som følger spent med på offentliggjøringen i dag.

<strong>HAR ALLEREDE EN:</strong> Regissør Torill Kove vant Oscar for den animerte kortfilmen "Den danske dikteren" i 2007. Nå kan hun få sin tredje nominasjon. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
HAR ALLEREDE EN: Regissør Torill Kove vant Oscar for den animerte kortfilmen "Den danske dikteren" i 2007. Nå kan hun få sin tredje nominasjon. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

To andre er skuespillerne Kristofer Hivju og Lisa Loven Kongsli, som har sentrale roller i den svenske filmen «Turist», eller «Force Majeur» som den heter i internasjonale markeder. Filmen er aktuell for en nominasjon i klassen for beste fremmedspråklige film.

Hivju befinner seg allerede i Los Angeles, der han i kveld skal delta på Critics Choice Awards, der filmen er nominert i en tilsvarende kategori.

Også Torill Kove kan bli historisk i dag, dersom hennes film «Moulton og meg» får nominasjon i klassen for beste animerte kortfilm.

<strong>KAN TA STORESLEM:</strong> Regissør Morten Tyldum er aktuell i de aller mest prestisjefylte kategoriene. Foto: Endre Vellene
KAN TA STORESLEM: Regissør Morten Tyldum er aktuell i de aller mest prestisjefylte kategoriene. Foto: Endre Vellene Vis mer

Det vil innebære at den norske filmskaperen, som er bosatt i Canada, får sin tredje Oscar-nominasjon. Hun ble i 2007 den første norske Oscar-mottakeren siden Thor Heyerdahl i 1951 da hun ble hedret for kortfilmen «Den danske dikteren».

Selve prisutdelingen finner sted i Los Angeles 22. februar.

<strong>OUTSIDER:</strong> Sammen med Kristofer Hivju kan skuespiller Lisa Loven Kongsli bli nominert med den svenske filmen "Turist". Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OUTSIDER: Sammen med Kristofer Hivju kan skuespiller Lisa Loven Kongsli bli nominert med den svenske filmen "Turist". Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer