Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Counter Strike: Global Offensive

I dag kan Håvard (22) bli mester i et av verdens største dataspill

- Dette er gigantisk, rett og slett, sier NRKs ekspertkommentator.

KAN BLI MESTER: I dag kan Håvard Nygaard (22), som spiller under navnet «Rain», bli mester i dataspillet Counter Strike sammen med laget sitt Faze Clan. FOTO: NRK
KAN BLI MESTER: I dag kan Håvard Nygaard (22), som spiller under navnet «Rain», bli mester i dataspillet Counter Strike sammen med laget sitt Faze Clan. FOTO: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kan Håvard Nygaard (22) gå helt til topps i finalen i ESL Pro League i dataspillet Counter Strike. Spillet er blant verdens mest spilte, og for første gang viser NRK en direktesendt finale i dataspill.

- At han er kommet så langt er gigantisk, rett og slett. Den versjonen av Counter Strike som man spiller nå kom i 2012, og i dag er 12,5 millioner unike spillere på nett hver måned, sier Halvor Gulestøl, som er NRKs ekspertkommentator, til Dagbladet.

Gulestøl har selv vært Counter Strike-spiller i 14 år under navnet «Vendetta», og er begeistret over å ha en nordmann i verdenstoppen i skytespillet.

- Han er en rolig spiller som tar gode beslutninger i pressede situasjoner. Veldig stabil på et høyt nivå, og han er regnet som en av de femte beste spilleren i verden i skrivende stund, sier Gulestøl.

Finalen spilles i Odense i Danmark, og sendes direkte på nrk.no og p3.no fra klokken 15.30. Sportsredaksjonen i NRK står for sendingen, som bygges opp på lignende måte som sjakk-sendingene.

TRAILER: Counter-Strike: Global Offensive er et nettorientert førstepersonsskytespill utviklet av Hidden Path Entertainment og Valve Corporation. Det er det fjerde spillet i Counter-Strike-serien. Video: Valve Corporation, Hidden Path Entertainment Vis mer Vis mer

- Mye kjemping og skriking

I Counter Strike er man fem spillere på hvert lag, og Nygaard er en del av det internasjonale laget Faze Clan.

Etter semifinalen var Nygaard fornøyd med innsatsen.

- Det var veldig gøy. Jeg føler at jeg har full kontroll. Det var lett å lese hvordan de spilte, sier Nygaard til NRK.

I finalen i dag møter Nygaards lag, FaZe Clan, det brasilianske laget SK, og rivaliseringen er stor.

- Her blir det mye kjemping og skriking, sier Nygaard om finalen.

Sammenligner med Champions League

NRKs ekspertkommentator forklarer at noe av det viktige i Counter Strike er å ha gode evner til å samarbeide som et lag, ta raske beslutninger og ha god reaksjonstid, så man treffer fienden så raskt som mulig.

- Det er de beste lagene som spiller i Pro League. Du kan sammenligne det med Champions League i fotball. Men lagene er delt inn i regioner ettersom kampene i grunnserien spilles på nett, istedenfor gruppespill, hvor lagene flyr til hverandre. Europa er en region og Nord-Amerika er en region, men Nord-Amerika har også brasilianske lag, forklarer Gulesøl, og legger til at han skjønner at folk har ulike meninger om hvorvidt dataspill er sport.

KOMMENTATOR: Halvor Gulestøl er NRKs ekspertkommentator. FOTO: NRK
KOMMENTATOR: Halvor Gulestøl er NRKs ekspertkommentator. FOTO: NRK Vis mer

- For min del bryr seg meg ikke om hvorvidt folk ser på det som sport eller ikke. Det handler om at det er en konkurranse. Det er ikke så store fysiske anstrengelser, men Counter-Strike er ekstremt krevende mentalt. Man kan vel sammenligne det litt med sjakk, som er anerkjent av den olympiske komiteen som sport, sier han.

- Taktisk og strategisk

Egil Sundvor, sportsredaktør i NRK, sier at de ønsker å nå en ny gruppe seere.

- Det er en gruppe som vi sliter med å nå, som ikke får et reelt tilbud og som ikke opplever NRK som relevant. Det er først og fremst unge gutter. Da vil vi se om gaming fanger interessen deres. Men vi lager en innpakning slik at også folk som meg selv, som er litt eldre, forstår hva Counter Strike er for noe, sier Sundvor.

Han legger til at han håper dette bidrar til å skape en større forståelse for den prestasjonen det er å være i verdenstoppen.

- Counter Strike er et skytespill, men det er også et strategisk og taktisk spill. Det ser voldelig ut, men det er et spill som samler millioner på millioner av unge verden over. Vi mener det er riktig og viktig å vise fram fenomenet, sier Egil Sundvor.

Sosial hobby

Ekspertkommentator Gulestøl håper at det at NRK nå velger å ha direktesending fra finalen i skytespillet gjør at e-sport, som er dataspill som konkurranse, blir mer akseptert blant folk flest.

- Mange ser på det å spille som bortkastet tid, men det er det ikke. Man lærer å jobbe med ulike personligheter, samarbeide om felles mål og prestere under press. For eksempel er det mange foreldre som ikke forstår hva dette går ut på, og tror at det er asosialt, men det er en sosial hobby. Her sitter spillerne og prater sammen hele tiden, og følger med på de samme tingene, sier Gulestøl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!