I dag kommer de nye TV-kanalene

Men bare for deg som har digital-TV.

I dag får Norgetre nye tv-kanaler. Eller litt mer presist: I dag får cirka 800.000 husstander i Norge tre nye kanaler. Eller enda mer presist: I dag får Norge to nye og en relansert kanal.

NRK SENDER fra i dag klokka 19 på tre kanaler: NRK1, NRK2 og NRK3. NRK1 er stort sett som før. NRK2 likner mye på sitt gamle jeg, men er mer presist definert: På NRK2 skal du nå primært få nyheter, dokumentar og kultur. Kanalen ser ut til å bli en blanding av en nyhetskanal og en TV-versjon av radioens P2. På sendeskjemaet i dag står for eksempel en stripe rene nyhetssendinger fra klokka 12.00 til 17.30.

På kveldstid får vi tre dokumentarer, samt det satiriske talkshowet «The Daily Show» med Jon Stewart som rosinen i pølsa klokka 21.35.

DEN HELT NYE NRK3 er en aldersdefinert kanal. Kanalen har som målgruppe alle mellom 15 og 40 år. Det vil si den går i direkte konkurranse med de kommersielle kanalene om seere – for det er nettopp 15-40-åringene som er de mest interessante for annonsører. Kanalen åpner sine sendinger i kveld – den sender bare om kvelden, for fra 1. desember kommer NRKs nye barnekanal inn på samme frekvens fram til klokka 19.

Og innholdet på NRK3 er også valgt ut for å gå i strupen på reklamekanalene: Her kommer populære serier, humor og filmer.

I kveld åpner det med en liten godbit for ironinostalgikere: Gjensyn med ti år gamle «Lille-lørdag» med Harald Eia, Marit Åslein og Bård Tufte-Johansen. Så kommer de to første episodene av den amerikanske suksesserien »Heroes». Siste sesong av «Sopranos» vil også bli sendt først på NRK3, de ni siste episodene begynner på lørdag.

Men NRKs tre kanaler er også sammenvevd med repriser på tvers av kanalene. NRKs plan er at de med tre kanaler til enhver tid skal klare å tilby noe interessant til alle. Og det er det dagens tredje nykomling må kjempe mot: TVNorges nye kanal FEM skal nemlig kapre kvinnelige seere. Og fra klokka 21 i dag kjører de to av sine antatt sterkeste kort: De nye seriene «Dirt» og «Big Love». Spenningen blir hvilke seertall de får.

FOR VERKEN FEM eller NRK3 vil være tilgjengelig for flertallet av norske seere fra i dag. Du må enten ha oppgradert til digital-abonnement på kabel, eller en parabolantenne (VIASATs kunder vil bare få inn NRK3), eller du må være blant de aller første brukerne av det digitale bakkenettet. For verken NRK eller TVNorge sender kanalene på gammeldags analogt vis. Dels fordi det ikke er plass på det gamle sendernettet, dels for at det skal finnes «digital merverdi» i det nye bakkenettet: Som premie for at du må kjøpe en boks til tusen kroner, skal du få inn flere NRK-kanaler enn før, i hvert fall når bakkenettet åpner sendinger i ditt distrikt.

PÅ NRK3: Epokegjørende kvalitetsserier som «Sopranos» og «The Wire» sendes på NRK3, som lanseres i dag. Foto: HBO
PÅ NRK3: Epokegjørende kvalitetsserier som «Sopranos» og «The Wire» sendes på NRK3, som lanseres i dag. Foto: HBO Vis mer