I dag kommer «Gåten Ragnarok» på kino i USA

Samtidig krysser produsenten fingrene for Amanda-pris. Du kan være med og stemme.

(Dagbladet): I fjor ble «Gåten Ragnarok» med Pål Sverre Valheim Hagen, Nicolai Cleve Broch og Sofia Helin er av årets store publikumssuksesser på kino.

I dag kommer svaret på om også amerikanerne har sansen for norsk spenningsfilm med bakteppe i norrøn mytologi, når filmen har premiere på en rekke amerikanske kinoer og blir tilgjengelig på amerikansk iTunes og amerikanske streamingtjenester.

- Filmen har solgt godt internasjonalt, og det er morsomt at den ikke bare kommer på video, men også blir satt opp på kino, sier Martin Sundland i selskapet Fantefilm, som står bak produksjonen.

Amerikanske kritikere har flere ganger kommentert filmens «spielbergske» elementer - «The Goonies» (1985) trekkes gjerne fram som en referanse.

Kan få publikumspris Nettstedet Twitch film har skrevet at «Ragnarok», som filmen simpelthen heter i USA, er «et morsomt familieeventyr med norsk stil og en kjærkommen edge selv ikke Indiana Jones maktet å frambringe i sine glansdager, uten en hel masse mas».

Samtidig krysser alle de involverte fingrene for helgas Amanda-utdeling. «Gåten Ragnarok» er bare slått av Erik Poppes «Tusen ganger god natt» og Eskil Vogts «Blind» i antall nominasjoner, og kan bli hedret for såvel foto, lyddesign som klipp.

Sundland legger ikke skjul på at han gjerne også tar imot publikumsprisen Folkets Amanda, som du kan være med på å stemme fram med stemmeskjemaet i denne saken, eller ved å sende SMS (se faktaboks). Etter en innledende avstemning der alle norske filmer med et besøkstall på minst 10 000 var med, gjenstår nå finaleheatet med fem filmer.

- Å få Folkets Amanda for «Gåten Ragnarok» hadde betydd mye for mange som har jobba i lang tid for å lage den. Både gode anmeldelser og godt besøk på kino gir oss anerkjennelse, men å få publikums verdsetting av filmen som en av den de likte best, inspirerer oss veldig når vi nå jobber med å utvikle «Gåten Ragnarok 2», sier han.

Et skattkammer Oppfølgeren vil by på et gjensyn med noen av rollefigurene fra fjorårets film, uten at Sundland vil avsløre hvilke, og videreføre det mytologiske bakteppet.

- Den norrøne mytologien er et skattkammer av interessante historier, myter og sagn vi ivrer etter å gripe fatt i. Derfor oppfordrer jeg alle som likte «Gåten Ragnarok» og har lyst til å se mer, om å sende sms-er til tomlene blir blå, sier han.

Fantefilm har vunnet Folkets Amanda en gang før, for skrekkfilmen «Fritt vilt» i 2007. I år konkurrerer de med animasjonsfilmen «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa», komedien «Kill Buljo 2», ungdomsfilmen «Kule kidz gråter ikke» og dokumentaren «Søsken til evig tid» om prisen, som i år deles ut for åttende gang.

Andre tidligere vinnere er «Kautokeino-opprøret» (2008), «Max Manus» (2009), «Engelen» (2010), «Trolljegeren» (2011), «Hodejegerne» (2012) og «Kon Tiki» (2013).