KOMMENTARER

I dag lanseres en dristig påstand: verden blir fredeligere

50 år med kalde hoder i fredsforskningen.

OPUS MAGNUM: Nils Petter Gleditsch har hatt en stabil tilstedeværelse på PRIO i alle år. I dag foreligger hans opus magnum med oppsummering av vel 50 års forskning. Foto: NTB Scanpix
OPUS MAGNUM: Nils Petter Gleditsch har hatt en stabil tilstedeværelse på PRIO i alle år. I dag foreligger hans opus magnum med oppsummering av vel 50 års forskning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Når presidentvalget i USA sender sjokkbølger ut i verden, og mennesker sprenges daglig i filler i muslimske land, er det ikke lett å få ørens lyd for de langsiktige historiske linjer. Fredsforskeren Nils Petter Gleditsch er derfor dristig når han argumenterer for at verden blir fredeligere.

Gleditsch har hatt en stabil tilstedeværelse på PRIO i alle år. I dag foreligger hans opus magnum med oppsummering av vel 50 års forskning, boka Mot en mer fredelig verden?

Gleditsch’ svar er ja, men med alvorlige tilbakeslag fra tid til annen. Akkurat nå er vi inne i en slik periode.

PRIO ble skapt i etterkant av ett av de verste tilbakeskritt i den fredelige utviklingslinja. De to verdenskrigene i første halvdel av 1900-tallet krevde flere titalls millioner menneskeliv på slagmarken, og enda flere døde av sykdom, sult og massakrer som fulgte i krigenes kjølvann.

I lys av denne erfaringen ble den kalde krigen og kjernevåpnene tolket som en ny trussel av enda større format. Fredsforskerne både i Norge og internasjonalt mente at verden beveget seg i retning mer konflikt, at det skyldtes den økonomiske utviklingen, at krig rammet sivile stadig mer og stadig verre, og at demokratiet ikke har noen forbindelse med konflikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer