Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I dag legger vi om fronten på db.no

Så det merkes!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  I dag legger Dagbladet.no om layouten på forsida. Det dere vil merke tydeligst er at vi får mer kontroll over bildeutsnitt, slik at det vil bli flere ulike bildestørrelser, og flere ulike tittelstørrelser.

Dette vil gi et mer variert uttrykk, og noen vil helt klart kalle det mer rotete.

Det er også noe av intensjonen.

Variasjon i uttrykk tror vi vil gjøre at forsiden vil virke mer oppdatert, ved at den endres mer fra hver gang du går inn.

Labrador
For å få dette til så bra som vi har ønsket, har vi bygd et helt nytt publiseringssystem, som har fått navnet Labrador.

Årsaken til at vi har måtte bygge selv, var at vi ikke fant noen eksisterende systemer som var fleksible nok. Systemet gjør det mulig å bygge opp forsiden som du vil,  etter noen bestemte maler.

Det som har vært utfordringen med den layouten vi har på forsiden nå, er å kunne vise det tydelig når det er flere store hendelser samtidig. Slik systemet er i dag, er selve oppsettet av forsiden helt låst.

Flere store bilder
Dere vil også merke at det blir flere store bilder på forsiden. Dagbladet.no har vært i forkant på å bruke store bilder. Vi begynte med megastore artikkelbilder for flere år siden ut fra erkjennelsen om at de små bildene vi hadde da, ikke ga nok informasjon. Vi hadde bilder av dramatiske hendelser, men det var rett og slett vanskelig å tolke så små bilder som det vi brukte tidligere.

Nå er store bilder i artikler blitt standard på nettavisene.

Vi har gjort noen store sprang på layout de siste årene som vi er fornøyde med.

Det siste vi gjorde var å legge om menyen noe. Her er vi ikke helt i mål, men jobber videre med det.

Vi la om artiklene på Magasinet og Kjendis.no, for å få et mer felles uttrykk og enklere produksjonsflyt.

Fjernet 95 prosent
Fram til i dag har vi allerede tatt steget med å endre layout på resten av artiklene våre, og rett og slett fjernet 95 prosent av det du kan trykke på av linker. Vi vasket rett og slett bort det dere likevel ikke så eller klikket på.

Det ga tydeligere uttrykk, og flere klikk videre inn på nettsidene våre.  I tillegg ble annonsene mer synlige, noe som resulterte i flere mailer om at vi hadde for mange annonser, selv om det altså var like mange som før.

Midt oppi det hele bygde vi om videospilleren, som alltid har vært integrert i våre artikler, og lot den fungere som et vanlig bilde for dere som ikke ønsket å se videoen. Det førte til at vi fikk designpris.

Mer kaos på front

Sist vi la om forsiden var for to år siden. For å illustrere hvor lenge det er på web, så var det altså 3000 norske medlemmer på Facebook i januar 2007. Nå er du vel nesten sosialt utstøtt om du ikke har en profil der.

Omleggingen førte til at Dagbladet.no ble kåret til årets nettavis.

Omleggingen vi gjør nå vil gjøre at dere som liker system og symmetri trolig vil reagere.

Men om dere gir oss litt tid til å bli kjent med mulighetene vi har i det nye uttrykket, så tror vi layouten vil fremstå rolig nok etter en stund.

Vi har på en måte gått fra et kompaktkamera til et speilreflekskamera, og som kjent er det lettere å ta bilder med et kompaktkamera. Så noen kosmetiske feil må dere regne med at det vil være i begynnelsen.

Vi jobber med nyheter, og det viktigste er uansett å få ut nyhetene, og da prioriterer vi ned hvordan det ser ut på første utsending.

Gi oss ris og ros
Vi har laget et system som gjør det mulig å la uttrykke endre seg over tid, og det vil nok ta noen uker før det hele begynner å sitte i fingrene til de som lager forsidene. Vi er rett og slett spente selv på hvordan det blir :)

Og uten all tilbakemeldingen fra dere hadde vi ikke klart å gjøre alle disse omleggingene. Da vi la om artiklene, skrev vi denne saken, og ba dere gi tilbakemeldinger.

Jeg fikk epostkassa full av velmente og velbegrunnede forslag, så skriv inn i kommentarfeltet nå også, eller send meg en mail til jrh@db.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!