PRESSET: Partiet har ikke råd til å miste verken velgere eller medlemmer, men er dømt til å støte fra seg noen uansett hva de gjør. Og i dagens sentralstyremøte har Knut Arild Hareide faktisk bare én mulighet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PRESSET: Partiet har ikke råd til å miste verken velgere eller medlemmer, men er dømt til å støte fra seg noen uansett hva de gjør. Og i dagens sentralstyremøte har Knut Arild Hareide faktisk bare én mulighet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

I dag må Hareide støtte Bekkevold

Selv om de 126 utmeldingene kan blir flere.

Kommentar

«Dårlig gjort.» Selv inn i den mest liberale fløyen av Kristelig Folkeparti mener folk nå at stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold ikke burde viet partiets lesbiske kommunikasjonssjef Mona Høvset.

Disse kildene støtter homofiles rett til å gifte seg og de unner både Bekkevold og de nygifte alt godt. Men de mener at familiepolitisk talsperson og kommunikasjonssjefen burde sett på forhånd hvordan dette ville provosere den mest konservative fløyen av partiet.

De har et poeng. Resultatet er så langt 126 utmeldinger av partiet på drøye to uker og at Bekkevolds posisjon er tema på dagens sentralstyremøte i KrF. Der stiller blant andre stortingsrepresentant for Vest-Agder KrF, Hans Fredrik Grøvan, som offentlig har refset både Bekkevolds beslutning og at ikke partiet fikk ta stilling til den på forhånd.

Så langt har Knut Arild Hareide og hans nestledere nektet å uttale seg om Bekkevolds framtid i partiet. Partilederens utgangspunkt er at vielsen ikke har noe med de involvertes rolle i partiet å gjøre og at det er et viktig prinsipp for KrF å ikke legge seg opp i ulike menigheters teologiske ståsted. Det er et helt greit prinsipp. Men det er altså ikke egnet til å roe gemyttene.

Mens Hareide forsøker å unngå å støte noen av fløyene, støter han i realiteten begge. De mest konservative mener Bekkevold må gå av som familiepolitisk talsperson, og ber Hareide bruke makt for å få til det. Men folk som KrFU-leder i Akershus Simen Bondevik og leder i Åpen folkekirke Gard Sandaker-Nielsen etterlyser klar støtte fra Hareide til Bekkevold og homofil vigsel.

12 av 16 fylkesledere som NRK har vært i kontakt med er kritiske til vielsen. Først og fremst på grunn av bråket det skaper internt. KrF har nok å slite med. Oppslutningen er rekordlav, de står midt i striden rundt regionreformen og den vanskelige avgjørelsen om samarbeidskonstellasjoner. Konfliktlinjene går på tvers av, men forsterker hverandre.

Partiet har ikke råd til å miste verken velgere eller medlemmer – men er dømt til å støte fra seg noen uansett hva de gjør. I dagens sentralstyremøte har Knut Arild Hareide faktisk bare én mulighet.

Politiske talenter har blitt skjøvet ut av KrF før. Kjell Magne Bondevik sto i 1989 i en tilsvarende posisjon som Hareide, i striden rundt hans sekretær og sentralstyremedlem Kristin Aase. Hun foreslo at partiet burde legge bort motstanden mot selvbestemt abort til fordel for et opplegg med obligatorisk rådgivning for å få ned antall aborter.

Dagfinn Høybråten krevde at hun skulle ekskluderes, og arbeidsutvalget vedtok en uttalelse om at hun ikke skulle foreslås til noen sentrale verv i partiet. Partiformann Bondevik valgte den gang å støtte uttalelsen, og Aase forsvant ut av politikken for godt.

«Det såreste jeg har opplevd i politikken», har Bondevik sagt seinere. Han har seinere gjentatte ganger advart mot liknende situasjoner i partiet – blant annet i forsvar av Inger Lise Hansen før hun ble vraket som nestleder. Den konservative fløyen har, i disse to sakene med Dagfinn Høybråten i spissen, vunnet den interne kampen. Partiet har tapt på det.

I 2009 skrev jeg i denne avis at «Valgerd fikk rett». Under Valgerd Svarstad Hauglands ledelse gjorde KrF sine to historisk soleklart beste stortingsvalg. Da hun overlot ledervervet til Dagfinn Høybråten, advarte hun mot et smalere og mørkere parti. Også den gang gjaldt debatten homofiles rettigheter. Haugland fryktet at KrF ville miste mer liberale velgere. Antall KrF-velgere ble mer enn halvert i de to stortingsvalgene Høybråten frontet som leder.

Å være liberal i KrF betyr stort sett å være verdikonservativ, opptatt av å fremme kristne verdier og holde nestekjærlighetens fane høyt. Til tross for at de mest konservative skaper mye bråk, er KrFs brede velgermasse mer liberal.

Partiet kan, som Den norske kirke, leve med at det finnes ulike syn på kontroversielle spørsmål internt i partiet. Programformuleringen om ekteskap er et kompromiss som ivaretar begge sider. Men når konflikten tilspisser seg og Hareide må velge, bør valget være gitt. I dag bør han støtte Bekkevold.