I dag økes beredskapen rundt rasfarlig fjell på Sunnmøre: - Dette vil berøre tusener

Scenarioet fra katastrofefilmen «Bølgen» kan bli virkelig.

(Dagbladet): På en pressekonferanse i Stranda i dag vil politiet presentere den nye sikkerhetssonen, som vil få store konsekvenser dersom den såkalte Åkernesremna skulle utvide seg.

Frykten er at det som skjer i den kommende filmen «Bølgen», som kommer på kino til høsten, skal bli virkelig:

Et fjellras utløser en flodbølge i den trange fjordarmen, som skyller over tettsteder som Stranda, Hellesylt og Geiranger og gjør enorm skade på lokalsamfunnene.

- Jeg er gjort kjent med at kravene til sikringssonen skal skjerpes. Det er ikke kommet nye opplysninger om oppskyllingshøyde, men nye krav til evakueringssone i tråd med statens politikk om høyere beredskap, bekrefter ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) i Stranda kommune.

Vil berøre tusener - Det er uomtvistelig at med den nye sikringssonen vil en evakuering berøre langt flere enn før, sannsynligvis tusener av mennesker i tettstedene her på Sunnmøre, sier han.

Etter det Dagbladet erfarer vil den nye sikkerhetssonen også omfatte områder som i dag er utpekt som trygge å evakuere og bosette folk i dersom det skulle bli nødvendig med en evakuering, slik det ble det på Møre i fjor da geologer oppdaget nye sprekkdannelser i fjellet Mannen.

Tryggestad understreker at beredskapsarbeidet bygger på at alle skal evakueres før det eventuelt går et ras.

Sprekken i Åkernes-fjellet er i dag under døgnkontinuerlig overvåking for at befolkninga skal få en tidlig alarm dersom noe dramatisk skulle skje.

Økt oppmerksomhet - Det å bevare liv og helse er fortsatt helt grunnleggende, sier ordføreren.

- Frykter du at den utvidede sikkerhetssonen skal føre til økt frykt blant innbyggerne?

- Nei, jeg tror ikke det betyr så mye for frykten. Men jeg håper det kan bidra til at storsamfunnet ser rekkevidden av det dette representerer, sier han.

Alvorlig Produsent Martin Sundland i selskapet Fantefilm, som står bak filmen «Bølgen», sier den nye sikkerhetssonen i Geiranger viser at scenariet i filmen er høyst reellt.

Filmen får premiere på filmfestivalen i Haugesund i august, og får også en stor utendørs førpremiere i Geiranger.

- Dette berører mange mennesker, og hvis filmen kan sette fokus på en alvorlig situasjon som trenger ytterligere bevilgninger fra storsamfunnet er det bra, sier Sundland.