I dag økes beredskapen rundt rasfarlig fjell på Sunnmøre: - Dette vil berøre tusener

Scenarioet fra katastrofefilmen «Bølgen» kan bli virkelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På en pressekonferanse i Stranda i dag vil politiet presentere den nye sikkerhetssonen, som vil få store konsekvenser dersom den såkalte Åkernesremna skulle utvide seg.

Frykten er at det som skjer i den kommende filmen «Bølgen», som kommer på kino til høsten, skal bli virkelig:

Et fjellras utløser en flodbølge i den trange fjordarmen, som skyller over tettsteder som Stranda, Hellesylt og Geiranger og gjør enorm skade på lokalsamfunnene.

- Jeg er gjort kjent med at kravene til sikringssonen skal skjerpes. Det er ikke kommet nye opplysninger om oppskyllingshøyde, men nye krav til evakueringssone i tråd med statens politikk om høyere beredskap, bekrefter ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) i Stranda kommune.

Vil berøre tusener - Det er uomtvistelig at med den nye sikringssonen vil en evakuering berøre langt flere enn før, sannsynligvis tusener av mennesker i tettstedene her på Sunnmøre, sier han.

Etter det Dagbladet erfarer vil den nye sikkerhetssonen også omfatte områder som i dag er utpekt som trygge å evakuere og bosette folk i dersom det skulle bli nødvendig med en evakuering, slik det ble det på Møre i fjor da geologer oppdaget nye sprekkdannelser i fjellet Mannen.

Tryggestad understreker at beredskapsarbeidet bygger på at alle skal evakueres før det eventuelt går et ras.

Sprekken i Åkernes-fjellet er i dag under døgnkontinuerlig overvåking for at befolkninga skal få en tidlig alarm dersom noe dramatisk skulle skje.

Økt oppmerksomhet - Det å bevare liv og helse er fortsatt helt grunnleggende, sier ordføreren.

- Frykter du at den utvidede sikkerhetssonen skal føre til økt frykt blant innbyggerne?

- Nei, jeg tror ikke det betyr så mye for frykten. Men jeg håper det kan bidra til at storsamfunnet ser rekkevidden av det dette representerer, sier han.

Alvorlig Produsent Martin Sundland i selskapet Fantefilm, som står bak filmen «Bølgen», sier den nye sikkerhetssonen i Geiranger viser at scenariet i filmen er høyst reellt.

Filmen får premiere på filmfestivalen i Haugesund i august, og får også en stor utendørs førpremiere i Geiranger.

- Dette berører mange mennesker, og hvis filmen kan sette fokus på en alvorlig situasjon som trenger ytterligere bevilgninger fra storsamfunnet er det bra, sier Sundland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer