I dag «senker» Netflix farten

Kjemper for nettnøytralitet.

*BUFRER* Ingen som ser video på nett liker at det bufrer. I dag markerer Netflix og en rekke andre store nettaktører sin motstand mot truslene mot nettnøytralitet ved nettopp å trekke fram et effektivt våpen: Bufringssymbolet. Foto: Netflix / bildemontasje
*BUFRER* Ingen som ser video på nett liker at det bufrer. I dag markerer Netflix og en rekke andre store nettaktører sin motstand mot truslene mot nettnøytralitet ved nettopp å trekke fram et effektivt våpen: Bufringssymbolet. Foto: Netflix / bildemontasjeVis mer

(Filtermagasin.no): Kampen om nettnøytralitet pågår fremdeles.

Grunnprinsippet er dette: Bredbåndsleverandører ønsker å ta betalt for tjenester som bruker mye båndbredde, som Netflix og Youtube. I et nytt lovforslag som blir lagt frem i USA i disse dager, kan de få lov til nettopp det.

Dermed vil en rekke internettselskaper som lever av å levere innhold til brukerne sine, inkludert Reddit, Kickstarter, Vimeo og Netflix, skru ned farten på tjenestene sine i dag, som en symbolsk markering av den såkalte «Internet Slowdown Day».

Skrur ned farten - Det bør være forbrukere som plukker vinnerne og taperne på internett, ikke bredbåndsdørvakter. Selv om vi ikke faktisk vil skru ned farten på strømmingen under Internet Slowdown Day, vil man kunne se et symbolsk bufringssymbol på Netflix-siden på onsdag, og således bli med på aksjonen, skriver amerikanske Netflix på Reddit.

Aksjonen Battle for the Net er dermed i gang. Lovforslaget vil i utgangspunktet ikke direkte påvirke Norge, men om lovforslaget slår til i USA kan det danne presedens for kommende debatter i EU og Europa.

- Ikke overraskende Det foreligger altså ikke liknende lovforslag i Norge, men Netflix har her til lands en avtale med Telenor om stabil netthastighet - som kom i stand for en hittil ukjent sum penger. De har en tilsvarende avtale med Comcast i USA, som allerede har gjort Forbrukerrådet og nettkjennere skeptiske:

- All den tid forsøk på å lovfeste nettnøytralitet i USA har falt i grus, er det ikke overraskende at vi får avtaler som dette. Men det er en meget problematisk utvikling mot et mindre åpent og mer kabel-tv-liknende internett. Det neste er eksklusivitet; at bare kunder av bestemte nettleverandører får tilgang til visse tjenester på web, sa Dagbladets teknologikommentator Jan Omdahl til Filter i februar.

I juni fikk John Oliver og HBO-programmet «Last Week» nettsidene til FCC - de amerikanske myndighetenes kommunikasjonsforvaltningsorgan - i kne, etter at han oppfordret nett-troll til å skrive inn protester mot lovforslaget.

Sjekk ut alle Filters streamingtips!

Denne saken ble opprinnelig publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.