SAMMEN FOR FRED: Hassan Raja, Zeeshan Abdullah, Hajrah Arshad og Ali Chishti har sammen med flere andre unge muslimer tatt initiativ til en samling utenfor synagogen i Oslo på lørdag. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet
SAMMEN FOR FRED: Hassan Raja, Zeeshan Abdullah, Hajrah Arshad og Ali Chishti har sammen med flere andre unge muslimer tatt initiativ til en samling utenfor synagogen i Oslo på lørdag. Foto: Oda Leraan Skjetne / DagbladetVis mer

I dag skapes det historie

Kanskje er det sånn at den beste måten å forsvare seg selv på, er ved å forsvare hverandre?

Debattinnlegg

Allerede før arrangementet «fredens ring» går av stabelen i dag har unge, norske muslimer rukket å inspirere en hel verden med initiativet om å slå ring rundt norske jøder og synagogen. Med dekning fra Washington Post i USA, RT i Russland og til de største islamske og jødiske nyhetsmediene i verden har det store arrangementet i lille Norge allerede rukket å bli historisk.

Det vakreste med dette arrangementet er at det ikke er drevet fram av organisasjoner, men av grasrota i det muslimske ungdomsmiljøet. Arrangementet ble startet på mandag bare få dager etter terrorangrepet mot Danmark der synagogevakt og jøde Dan Uzan på tragisk vis mistet livet. I etterkant av angrepet har europeiske jøder grått sine modige tårer og fortalt om sin frykt for å offentlig stå fram med sin jødiske identitet.

Europa er preget av to brutale terrorangrep på kort tid og mange har begynt å løpe fryktens ærend ved å stille ulike minoriteter opp mot hverandre. Da er det fantastisk at norsk-muslimsk ungdom kan reise seg som en fyrlykt i en verden truet av mørke.

Det har blitt stilt spørsmål om islams verdikultur er forenelig med vestlige verdier som ytringsfrihet, religionsfrihet og grunnleggende menneskeverd. Hvilken bedre måte å svare på enn å vise alle disse verdiene i praksis med en kjærlighetsmarkering mot antisemittisme? En som Europa hittil ikke har sett maken til.

Arrangørene har blitt bombardert av mediehenvendelser fra hele verden, det er inspirerende å se engasjementet. Men kanskje enda mer rørende og inspirerende er alle de som, med gråten i halsen, takker for at norsk-muslimsk ungdom lyser opp et Europa som de siste to årene har blitt satt på en hard prøve av antidemokratiske og voldelige krefter. Det er folk der ute som ønsker å tro, ønsker å håpe, men som har manglet den lille dytten for å ta tilbake troen på at en fredelig sameksistens er mulig. Den har de fått nå.

Det er ikke bare norsk-muslimer og det norske folk som ønsker å ta del i denne historiske begivenheten. Fra Stockholm blir det meldt om et busslass med muslimer som skal komme for å delta, samme fra København og det kommer meldinger om at en interreligiøs dialoggruppe fra England har bestilt 25 flybilletter til Oslo. I hele verden har det blitt opprettet støttegrupper til arrangementet og liknende aksjoner er under planlegging i både Frankrike, Belgia, Danmark og Sverige.

Arrangørene sier selv at responsen har vært nesten utelukkende positiv, med unntak av enkelte individer som misliker arrangementet. Det at ekstremister misliker et arrangement som dette er ikke så veldig rart, det legger deres fiendebilde og virkelighetsoppfatning i grus. I nyere tid har det ikke vært mange arrangementer i Europa som har hatt anledning til å sette et større fotavtrykk enn dette, mot ekstremisme, hat og intoleranse.

Arrangementer som dette er likevel ikke helt unike. Vi har sett bilder fra den arabiske våren i Egypt, der kristne omringet muslimer med en solidaritetsring under fredagsbønnen for å beskytte dem på Tahrirplassen når regimevennlige styrker truet. Muslimer stilte solidarisk opp med en tilsvarende ring utenfor en av Kairo sine mange kirker til søndagsbønnen.

Det som gjør at nettopp dette initiativet får så massiv oppmerksomhet og treffer folk langt inn i hjerterota er timingen og det enkle budskapet. Et budskap om at vi alle er brødre og søstre, et angrep på en av oss er et angrep på oss alle. Et enkelt budskap om at hat, enten det er antisemittisme, islamofobi eller i andre former, ikke skal få stå uimotsagt.

Grasrotungdommen i det muslimske miljøet har sett seg lei på at definisjonsmakten av islam har vært forbeholdt ekstremister. De ønsker å ta den tilbake. Det startet med demonstrasjonen mot IS i sommer og det fortsetter nå med en uforbeholden støtte til norske jøder. Et folk som dessverre, i den siste tiden, har vært utsatt for trusler om vold og et enormt hat.

I Norge har samfunnet svart på denne hederlige gesten med å tilby seg å slå ring også om moskeene, å ta et større tak i islamofobi og muslimhat. Kanskje er det sånn at den beste måten å forsvare seg selv på, er ved å forsvare hverandre? Det at ulike minoriteter nå kommer tettere sammen og får støtte fra majoritetssamfunnet gir håp om en bedre fremtid, en fremtid der fred og harmoni kan utkonkurrere hat og fordommer.

Dette er en symbolsk markering som ikke nødvendigvis vil øke den fysiske sikkerheten rundt synagogen nevneverdig, men gode symbolske visjoner kan flytte fjell og skape forbrødring mellom mennesker. Vi håper dette initiativet kan styrke den muslimsk-jødiske dialogen både i Norge og internasjonalt, vi håper den kan gjøre at dialogen også i større grad føres mellom grasrotmiljøene og ikke bare blant de religiøse lederne.

Helt siden mandag har arrangørene stått på døgnet rundt, bokstavelig talt. De har latt seg intervjue av nyhetsmedier midt på natta i helt andre tidssoner enn vår, de har hatt møter og fått på plass både sikkerhet og det praktiske. Alt ligger nå til rette for at dette skal bli en historisk markering som kan skape framtidsoptimisme langt utenfor våre egne grenser. Men det klarer de ikke alene.

Alt står og faller på at vi møter opp og viser at vi er mange, unisone og støtter opp om budskapet. Arrangørene har vært tydelige på at dette skal være en ren solidaritetsmarkering og at de ikke ønsker at det skal dukke opp politiske budskap, flagg eller andre ting. Dette skal kun være forbeholdt mennesker som stiller opp for hverandre og viser støtte. Det håper vi at folk kan respektere.

Med hele verdens øyne rettet mot Norge og med dette inspirerende og hjertevarmende initiativet i tankene, så er dette et arrangement det bør være lett å støtte opp om. CNN, BBC World og et samlet norsk pressekorps sender direkte fra markeringen og da er det viktig at vi sender ut et klart budskap til verden. Vi skylder ungdommen som har stått på døgnet rundt at dette blir vellykket. Vår felles bønn er derfor at du som leser dette også møter opp for å støtte «fredens ring» klokken 18:30 ved Bergstien 13 i Oslo.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.