DEBATT

Debatt: Pensjon

I dag stemmer Stortinget for at en million nordmenn skal ha dårligere pensjon enn oss andre

Et synlig eksempel på at regjeringen er mer opptatt av eierne av private selskap, enn vanlige folk sin pensjon.

SPLITTET: NHO har skremt høyresiden og Senterpartiet til å stemme mot SV og Ap sitt forslag om pensjon fra første krone, fordi det vil koste penger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SPLITTET: NHO har skremt høyresiden og Senterpartiet til å stemme mot SV og Ap sitt forslag om pensjon fra første krone, fordi det vil koste penger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jobber du i offentlig sektor? Da sparer du til pensjon for hver krone du tjener. Jobber du i privat sektor? Da har du ikke rett på pensjon for de første 96.000 kronene du tjener. Hvert år.

Faktisk er reglene sånn at to personer som gjør samme jobb kan sitte igjen med helt ulik pensjon. En helsefagarbeider på et offentlig sykehjem har rett på pensjon fra første krone. En helsefagarbeider på et privatisert sykehjem, har ikke det. Alle er for at de i offentlig sektor skal ha denne retten, men regjeringen vil nekte de i privat sektor det samme. Det er urimelig forskjellsbehandling.

Konsekvensene er klare. Med en årslønn på 400.000 kroner ender du opp med om lag 10.000 kroner mindre hvert år i pensjon, hvis du ikke får pensjon fra første krone. Og jo lavere lønn du har, jo større betydning har det at du ikke får pensjon for de første 96.000. Så det er de med lav lønn som blir rammet hardest.

Og dette gjelder ikke bare noen få. Ifølge LO gjelder dette om lag en million nordmenn. Det er stor sannsynlighet for at frisøren som klipper håret ditt ikke får pensjon fra første krone. Det samme gjelde han som serverer deg lunsj i kantina, eller renholderen som vasker kontoret ditt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer