DEBATT

Debatt: Pensjon

I dag stemmer Stortinget for at en million nordmenn skal ha dårligere pensjon enn oss andre

Et synlig eksempel på at regjeringen er mer opptatt av eierne av private selskap, enn vanlige folk sin pensjon.

SPLITTET: NHO har skremt høyresiden og Senterpartiet til å stemme mot SV og Ap sitt forslag om pensjon fra første krone, fordi det vil koste penger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SPLITTET: NHO har skremt høyresiden og Senterpartiet til å stemme mot SV og Ap sitt forslag om pensjon fra første krone, fordi det vil koste penger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jobber du i offentlig sektor? Da sparer du til pensjon for hver krone du tjener. Jobber du i privat sektor? Da har du ikke rett på pensjon for de første 96.000 kronene du tjener. Hvert år.

Faktisk er reglene sånn at to personer som gjør samme jobb kan sitte igjen med helt ulik pensjon. En helsefagarbeider på et offentlig sykehjem har rett på pensjon fra første krone. En helsefagarbeider på et privatisert sykehjem, har ikke det. Alle er for at de i offentlig sektor skal ha denne retten, men regjeringen vil nekte de i privat sektor det samme. Det er urimelig forskjellsbehandling.

Konsekvensene er klare. Med en årslønn på 400.000 kroner ender du opp med om lag 10.000 kroner mindre hvert år i pensjon, hvis du ikke får pensjon fra første krone. Og jo lavere lønn du har, jo større betydning har det at du ikke får pensjon for de første 96.000. Så det er de med lav lønn som blir rammet hardest.

Og dette gjelder ikke bare noen få. Ifølge LO gjelder dette om lag en million nordmenn. Det er stor sannsynlighet for at frisøren som klipper håret ditt ikke får pensjon fra første krone. Det samme gjelde han som serverer deg lunsj i kantina, eller renholderen som vasker kontoret ditt.

Alle er enige om at vi ønsker et samfunn med små forskjeller. Da er det en god start å gi de med dårligst lønn, bedre pensjon.

NHO har skremt høyresiden og Senterpartiet til å stemme mot SV og Ap sitt forslag om pensjon fra første krone, fordi det vil koste penger. Anslaget er et sted mellom 3 og 5,5 milliarder kroner. Men disse 3 til 5,5 milliardene er penger selskapene tjener ved å la være å gi ansatte den pensjonen de fortjener. Pensjon fra første krone vil sørge for at pengene går tilbake til de ansattes pensjoner. Derfor er pensjon fra første krone effektiv fordelingspolitikk.

Det finnes allerede i dag mange i privat sektor som gir pensjon fra første krone til sine ansatte, selv om det ikke er pålagt. Det er bra! Resten bør bli tvunget til å følge deres eksempel.

Når Stortinget i dag stemmer ned forsalget, viser det at høyresiden prioriterer eiere i private selskaper høyere enn vanlige folks pensjon.

Når KrF er med på laget, viser det at de har ofret sin sosiale profil i bytte mot regjeringsmakt. Denne saken er et kroneksempel på at vi har fått en mer høyrevridd regjering, der Høyre og Frp får ture frem med sin usosiale politikk, med KrFs velsignelse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer