MESSIAS? Nord-Koreas diktator Kim Jong-un inspiserer avlinga og bestyrer tida.  AFP / NTB Scanpix
MESSIAS? Nord-Koreas diktator Kim Jong-un inspiserer avlinga og bestyrer tida. AFP / NTB Scanpix Vis mer

I dag stiller Nord-Korea klokka tilbake en halvtime

Landet holder seg med sin egen tid, sin egen tidsregning, og er stort sett ute av tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har gjennom historien vært mange måter å regne tid på. Mayaene hadde sin kalender, khmer-folket hadde sin, og koreanerne og kineserne sin, for å nevne noen.

Men etter det vi kaller vår tidsregning, som er den julianske kalenderen, og den gregorianske, som er en justering av den julianske, er det denne kalenderen som har blitt standarden for å måle tid.

Beregningen av tidspunktet for Jesu fødsel ble etter hvert til år null.

Muslimene har sin egen kalender, der år null er år 622, da Muhammed flyktet fra Mekka til Medina, men det er en kalender som mest er til religiøs bruk, selv om kalenderen også er den offisielle tidsregning i en del arabiske land.

Det å holde seg med egne kalendre og egne tidssoner er noe som gjøres ved de helt store anledninger.

I den revolusjonære galskapen etter den franske revolusjonen i 1789 prøvde de nye makthaverne i Frankrike å starte på år null i 1793. De skulle fjerne Jesus fra tida. Men i 1793 lot ikke det seg gjøre.

De revolusjonære i Sovjetunionen eksperimenterte på 1930-tallet med fem- og seksdagersuker, men det tålte heller ikke tidas tann. Det var greit at uka hadde sju dager, selv om søndag på russisk heter oppstandelsesdagen, og altså er en direkte henvisning til Jesus.
 
Nord-Korea flytter i dag tida tilbake en halv time. Hensikten er å distansere seg fra Japan, og den japanske imperialismen og myrderiene under 2. verdenskrig, som et samlet Korea mener ikke er tilstrekkelig unnskyldt.

Men det politiske raseriet, som det å melde seg ut av tida er uttrykk for, gjelder bare for Nord-Korea. Det understreker dessuten det helt spesielle ved Nord-Korea, at landet i dag både har sin egen tidssone, og sin egen tidsregning.

Den norkoreanske kalenderen heter juchekalenderen, der år null regnes fra 1912, og året begynner 15. april, dagen da statens grunnlegger Kim Il-sung ble født.

Han var faren til juche-ideologien om selvberging, og dette var toppen av en personkultus som bare kommunistiske regimer har hatt i moderne tid.

Som Stalin og Mao var Kim Il-sung en gudeliknende skikkelse før han døde i 1994. Da han i 1997 ble kanonisert av sin sønn Kim Jong-il - dagens leders far - var dette en måte for sønnen å demonstrere usvikelig lydighet til sin far på, og samtidig gjøre krav på sin fars plass.

Dagens leder Kim Jong-un understreker med sitt spill med tida at han er en ekte Kim. Det har han dessuten understreket før ved å videreføre det FN mener er et helt spesielt regime, preget av en særskilt ondskap.

Drapet på sin onkel Jang Song-thaek for snart to år siden var spesielt rystende, særlig fordi Jang var pekt ut av Kims far til å være den unge lederens politiske verge.

Hvilken lærdom skal vi så trekke av dette? At man skal være forsiktig med folk som insisterer på å holde seg med sine egne tidssoner og tidsregninger. Det ligger som regel noe annet bak enn bare hensynet til tida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer