Andre verdenskrig:

I dagens adventstid flommer butikkene over av et vareutvalg uten grenser. For sju tiår tilbake manglet det meste

«Tyske Jernhæler i gatene betydde mindre melk».

HOS SLUMSØSTRENE: Oslo, desember 1940. Slumsøstrenes juleinnsamling ved julegranen på Universitetsplassen på Karl Johan. Barnehagebarn besøker innsamlingen.
HOS SLUMSØSTRENE: Oslo, desember 1940. Slumsøstrenes juleinnsamling ved julegranen på Universitetsplassen på Karl Johan. Barnehagebarn besøker innsamlingen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Tyske jernhæler i gatene betydde mindre melk,» sa Juliane Solbraa-Bay. «Havnen i Drammen var flittig brukt til utskiping av varer og også ilandsetting av soldater. Når tyskerne gikk over Bragernes torg, ble det mindre på oss.» Få ting i folks hverdagsliv var så følsomt som tilgangen på mat under okkupasjonen.

Sannelig lærte det norske folk hva fem gram kan bety fra eller til. På frokostbordet kunne for eksempel 30 gram margarin dersom slikt var å få bli nøye inndelt i dagrasjoner. En periode var det ti gram kaffeerstatning pr. person pr. uke ja, det ga ingen daglig kopp rykende morgenkaffe. Og røykerne, hva hadde de å glede seg over når arme 25 tobakksgram alt var gått opp i røyk? Under okkupasjonen hadde sneipene nesten evig liv ... Å leve med rasjonering ble langsomt en livsstil. I 1940 og i 1941 var viktige varer som poteter og melk ennå ikke rasjonert. Fra høsten 1942 var praktisk talt alle matvarer undergitt rasjonering. Enten folk ville eller ei, de måtte gå inn i det nye norske rasjonerte samfunnet med hud og hår.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer