Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I dagens Europa øker aggresjonen mot muslimer

Skal rasistisk propaganda være en del av ytringsfriheten?

Charlie Hebdo  har en rasistisk profil, med tegninger som bygger opp under etniske stereotypier og karikerer folkegrupper, mener kommentarforfatteren.  Foto: AFP PHOTO
Charlie Hebdo har en rasistisk profil, med tegninger som bygger opp under etniske stereotypier og karikerer folkegrupper, mener kommentarforfatteren. Foto: AFP PHOTO Vis mer
Meninger

Store lepper, svær og krumbøyd nese, utstående kuleøyne - kombinert med tekster som fremstilte jøder som grådige og uhygieniske. Det ga uttelling hos den frustrerte befolkningen i Europa. Karikaturtegninger av jøder var et av de mest effektive propagandamidlene før og under 2. verdenskrig.

Satiremagasinet Charlies Hebdos karikaturtegnere framstiller fysikken til arabere og muslimer på samme måte som nazistenes karikaturtegnere framstilte jødene. Målet med denne typen karikaturtegninger er å plante et svært fordomsfullt bilde av en gruppe mennesker.

På samme måte som profetene er hellig for de troende, er ytringsfriheten hellig for nordmenn flest. Men hva med rasistisk propaganda? Er det en del av ytringsfriheten?

Vi sier ikke lenger nigger, hottentott eller svartskalle. Det er ikke akseptert. Å tegne karikaturer av afrikanere med store lepper, utstående kuleøyne og med spyd i hånda gjør vi heller ikke.

Ku Klux Klan, nynazister og andre høyreekstreme grupperinger står for et rasistisk menneskesyn vi ikke kan akseptere. Vi aksepterer ikke lenger rasistiske karikaturtegninger rettet mot fysikken eller intelligensen til jøder og afrikanere.

Trusler, vold eller terror er uakseptabelt. Ytringer, heller ikke rasistiske, legitimerer vold. Terroraksjonen mot Charlie Hebdo er ikke noe unntak. Men Charlie Hebdo publiserer ikke bare satiriske eller blasfemiske karikaturtegninger. Charlie Hebdo har en rasistisk profil, med tegninger som bygger opp under etniske stereotypier og karikerer folkegrupper. Det er rasistisk propaganda.

Vi vet at rasismen blomstrer i nedgangstider. I dagens Europa øker aggresjonen mot muslimer.

Karikaturtegningene satiremagasinet Charlie Hebdo publiserer av muslimer er påfallende lik den rasistisk propagandaen nazistene rettet mot jødene før og under annen verdenskrig. Hvorfor aksepterer vi det?