<strong>VALGTE KRIMROMAN:</strong> Den danske journalisten og forfatteren Jens Høvsgaard mener krimroman er den beste plattformen for å drive samfunnskritisk journalistikk i dag. Foto: LARS EIVIND BONES
VALGTE KRIMROMAN: Den danske journalisten og forfatteren Jens Høvsgaard mener krimroman er den beste plattformen for å drive samfunnskritisk journalistikk i dag. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- I Danmark er det folkesport å rakke ned på muslimer

Jens Høvsgaard har skrevet krim om farlig høyrepopulisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Uttalelser som for ti år siden ble straffet som rasisme, er i dag helt akseptert i Danmark. Retorikken har endret seg radikalt, sier den danske forfatteren og journalisten Jens Høvsgaard.

Mange får gjennomgå i hans nye krimroman, «Den syvende dagen», deriblant tabloidaviser, kristenfundamentalister og høyreradikale.

De to siste er alle eksempler på en farlig trend i USA og Skandinavia, mener han. I krimromanen setter han dem i sammenheng. En karismatisk predikant blir funnet hengt. Like etterpå begynner treåringer med utenlandsk utseende å forsvinne fra danske barnehager.

Rasistisk land
- Jeg har jobbet journalistisk med både nyreligiøsitet og høyreradikale, og har sett flere eksempler på at de møtes. Se på Tea Party-bevegelsen i USA, for eksempel: Kristne med en svært rasistisk tilbøyelighet. Gruppene har samme agenda, de er imot homofile, muslimer og afrikanere, sier Høvsgaard.

Han mener økende globalisering, sammen med 9/11, har gitt muslimer en posisjon som minner om den jødene hadde i mellomkrigstiden. Danmark har blitt et rasistisk land i løpet av de siste årene, mener han.

- Du kan ikke vinne et valg i Danmark i dag uten å ha innvandringspolitikk på dagsorden. Det har blitt en folkesport å snakke nedsettende om muslimer, sier han.

Krim som journalistikk
«Den syvende dagen» er Høvsgaards første bok som er oversatt til norsk. Men egentlig er det bok nummer to i en krimserie om journalisten John Hilling. I den første boka, tok han for seg trafficking, et tema han også har skrevet sakprosa og flere undersøkende artikler om.

- Hvorfor valgte du å skrive roman denne gangen?

- Fordi jeg betrakter krimroman som den beste måten å drive samfunnskritisk journalistikk i dag, sier han.

- Dagens journalister blir møtt med svært mange krav. De skal levere til mange plattformer, og har ikke tid til å grave og avsløre. Men i en krimroman kan du få med alt. Det er en ny plattform, sier han.

Ville endre verden
Mediekritikken kommer også til syne i boka. John Hilling er journalist i tabloidavisa Extra-bladet og har ikke få sammenstøt med sensasjonshungrige ledere.

- Jeg ble journalist fordi jeg ville endre verden, ikke for å bli TV-vert. Men det blir vanskeligere og vanskeligere å gjøre det i tradisjonelle medier. Det eneste tidspunktet man nå har muligheten til å fordype seg som journalist, er i den avsluttende oppgaven på journalisthøgskolen, mener han.

Likevel jobber han for tiden med en ny journalistisk bok, uten at han vil røpe hva den skal handle om. En ny bok om John Hilling er han også i gang med. Den kommer etter planen ut neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer