I de beste hender

Stjerneregissør David Fincher gjør Stieg Larsson bedre enn han er i «The Girl With The Dragon Tattoo».

I de beste hender
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Tale millioner av bokkjøpere verden over midt imot? Ja, hvorfor ikke. Stieg Larssons «Millennium»-trilogi har flere svake enn sterke sider. Det er bøker som er hamret til med sløv meisel av en glødende, men uvøren håndverker. En bleknebbet protagonist, en ubehjelpelig dialog og en hissig moralisme som blir stadig vanskeligere å like er bare noen av problemene. Når Larsson likevel er blitt strandlektyre par excellence, er det på grunn av, for det første, et drivende krimpuslespill, særlig i første roman, og, for det andre, den dama. Den asosiale hackeren og hevneren Lisbeth Salander er noe så sjeldent som en original heltinne, med en type karisma som ikke ligner noen annens. «The Girl With The Dragon Tattoo» er filmatiseringen av første bok i serien om Lisbeth, kjent her hjemme som «Menn som hater kvinner».

Skarpt David Fincher, en av de skarpeste og smarteste Hollywood-regissørene, klarer å kompensere for romanenes svakheter og bygge oppunder det som er bra. Sin vane tro kaster han ikke bort et sekund av tiden. Fincher kryssklipper kjapt og flytende, kutter ned på dialogene, og snakker i bilder. Stemningen settes av den jagende, klagende musikken til Trent Reznor fra Nine Inch Nails. Fincher og Reznor samarbeidet også på fjorårets eminente «The Social Network», og også her er musikken helt riktig: Passe trist, passe tung, og full av dulgte løfter om skjeletter i skapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer