Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I De falnes dal går Francisco Francos æra mot slutten

Stemningen er ikke som den var i Valle de los Caídos, der levningene av Spanias diktator fra forrige århundre snart skal fjernes.

MOT SLUTTEN FOR FRANCO: Det er alltid ferske blomster ved graven til Spanias avdøde diktator Francisco Franco. Det sørger tilhengerne hans for. Men nå skal gravstedet flyttes. Foto: AFP/NTB Scanpix
MOT SLUTTEN FOR FRANCO: Det er alltid ferske blomster ved graven til Spanias avdøde diktator Francisco Franco. Det sørger tilhengerne hans for. Men nå skal gravstedet flyttes. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VALLE DE LOS CAÍDOS (Dagbladet): Høystemt katolsk sang lyder fra alteret og fra benkene i Basílica de la Santa Cruz, Francisco Francos mausoleum 60 kilometer nord for Madrid. Her har den fascistiske diktatoren ligget siden 22. november 1975, men etter at sosialistpartiet PSOE nå har overtatt makten i Spania, skal han flyttes.

Hver dag mellom klokka 11 og 12 er det messe i basilikaen. Denne tirsdagen er det 70-80 personer til stede, gamle og unge, alle tilhengere av den avdøde diktatoren som startet militæropprøret mot den folkevalgte spanske regjeringen 18. juli 1936. For man må være Franco-fan for å delta i en messe i De falnes dal. Sjøl var jeg med ei gruppe unge nyfascister hit i begynnelsen av 1980-tallet i reportasjeøyemed. Da de ihuga Franco-tilhengerne gjorde Hitler-hilsen ved siden av gravstedet under golvet bak alteret, hadde jeg i grunnen fått nok.

Det oser fremdeles av Franco-tid over Valle de los Caídos (De falnes dal). Ytringsfriheten blant prester og ansatte synes begrenset. En prest sier at han ikke får snakke med journalister, men nikker smilende når vi spør om han bare snakker med Gud. Ingen vil uttale seg om hva som vil skje med minnesmerket når levningene etter Franco blir flyttet, trolig til et sted familien ønsker. Vi blir stadig henvist til informasjonsskranken for å få svar på våre spørsmål, men der kan de bare gi faktaopplysninger om hva som befinner seg i og rundt monumentet.

Det gedigne minnesmerket i Guadarrama-dalen ble påbegynt etter ordre fra Franco i 1940, året etter at han med Hitlers og Mussolinis hjelp hadde knust det spanske demokratiet. Grovarbeidet ble utført av politiske fanger fra den republikanske sida, men dette var ikke et minnesmerke over alle falne fra den særs blodige borgerkrigen.

Hvil i fred dere som falt for Gud og for Spania» står det skrevet over inngangen til sakristiet, en hilsen til borgerkrigens vinnere. I De falnes dal er det en massegrav der det trolig ligger levninger av 33847 personer fra begge sider i borgerkrigen. Det er alle disse statsminister Pedro Sánchez fra PSOE vil hedre når han vil flytte Franco og José Antonio Primo de Rivera, grunnleggeren av Falangistpartiet, til et annet sted.

Om den avdøde diktatoren kan tenke der han ligger i sin grav, må fortvilelsen over å bli flyttet være ekstra ille nå i disse dager. Spanias tidligere regjeringsparti Partido Popular (PP) har valgt ny leder, den ultrakonservative politikeren Pablo Casado. Casado vil ikke bare beholde Franco der han er, men i tillegg gjeninnføre forbud mot abort og samtidig styrke den katolske kirkens stilling.

Dette er forslag som går rett hjem hos de troende som er på messe i De falnes dal denne tirsdagsformiddagen. Men Casado er altså ikke statsminister.