TALENTER I BADET: Foran ser vi noen av artistene på Norwegian Woods Gramo Underwood-scene 2015. Fra venstre, Erik Samkopf, Anna Melkild, Inge Bremnes og Teodor Andersen. Bak f.v. Jan-Ivar Woldstad, Hans-Olav Thyvold, Jørgen Roll, Anne Tone Helle og Karianne Rønning. Foto: Anders Grønneberg
TALENTER I BADET: Foran ser vi noen av artistene på Norwegian Woods Gramo Underwood-scene 2015. Fra venstre, Erik Samkopf, Anna Melkild, Inge Bremnes og Teodor Andersen. Bak f.v. Jan-Ivar Woldstad, Hans-Olav Thyvold, Jørgen Roll, Anne Tone Helle og Karianne Rønning. Foto: Anders GrønnebergVis mer

I den «mystiske» Underwood-skogen skal talentene blomstre

Norwegian Wood får fram nytt talent.

Norwegian Wood sørger for å slippe til nytt, friskt og ungt talent i Musikk-Norge.

- Det har vi gjort siden starten i 1992. Ungt talent har alltid vært viktig for Norwegian Wood, sier Norwegian Wood-grunnlegger Jørgen Roll.

Barnet til Jørgen Roll Etter at Jørgen Roll ble ny administrerende direktør for Oslo Konserthus i fjor høst, har har han en mindre rolle for festivalen - men er fremdeles med å booke artister både til hoved og biscenen. Norwegian Wood er et farskap han ikke kommer unna.

- Jeg er her for å se etter «barnet», og Gramo Underwood er noe av det viktigste vi gjør, sier Roll.

Leder for Youngwood & Gramo Underwood-scenen, Karianne Rønning og Gramo-representant Anne Tone Helle, sier at det talentsamarbeidet er viktig

- Da vi så Inge Bremnes på hans plateslippkonsert forrige måned, hyrte vi han på sporenstreks, sier Rønning.

200 påmeldte i år Norwegian Wood kan neste år feire et kvart århundre som en markant festival som hele tida har vært med på å stimulere ungt talent. Sidesecenen Gramo/Underwood byr på nye stemmer, navn som om noen år er på alles lepper, kanskje.

- I år var det nærmere 200 påmeldte og juryen har gått gjennom alle innsendte bidrag, sier Norwegian Wood-grunnlegger Jørgen Roll.

Juryen har bestått av Anne Tone Helle og Morten Møller fra Gramo, Jørgen Roll (adm.direktør i Oslo Konserthus), Karianne Rønning (festivalsjef for Gramo Underwood), Kristine Karlsen (Norwegian Wood), Jan-Ivar Woldstad (kanalsjef i Radio Rox) og Hans-Olav Thyvold (programleder i Radio Rox og Radio Metro).

Her er noen av dem som debuterte på Gramo/Underwood:
Kaizers Orchestra, John Doe, Onkel Tuka, High As A Kite og Real Ones.

Årets Gramo/Underwood-ere er: • The Dandelion Deadbeats - melodiøst indieband fra Bergen, og vinner av Bandwagon 2014.
• Inge Bremnes - en nordnorsk låtskriver med stor sjel i sin framføring, bosatt i Liverpool.
• Woodland - et elektrifisert deltabluesband med særpreg fra Trondheim.
• IFFY ORBIT - fem unge gutter fra Sandvika som spiller energisk og sprudlende indierock.
• Red Headed Sluts - fra Tromsø spiller energisk riffbasert rock, et lovende liveband.
• Blomst - Trondheim spiller norsk garagepunk/rock med fengende melodier og rå vokal.
• Mimmi Tamba - Tromsø har en unik og fengslende stemme med egne soulpop låter.
• Anna Melkild - Asker er tidligere låtskriver, gitarist og vokalist i Sassybeat, nå på egne bein.

- Utrolig å bli plukket ut og få være med. Vi gleder oss sikikkelig, sier en håndfull av artistene som Dagbladet møter i Frognerbadet - to måneder for festivalen.

NOK EN BREMNES: Tanta hans heter Kari Bremnes, og faren er Ola. Vi ønsker en ny Bremnes velommen: Inge Bremnes. 
Foto: Anders Grønneberg
NOK EN BREMNES: Tanta hans heter Kari Bremnes, og faren er Ola. Vi ønsker en ny Bremnes velommen: Inge Bremnes. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Det sier Teodor Anersen, trommis i Blomst, Anna Melkind, Erik Samkopf og Inge Bremnes.

Sistnevte he et etternavn vi forbinder med musikk. Og ja, her har ikke eplet falt langt fra stammen. Ingen er sønn av Ola Bremnes, og er således en del av den musikalske Brenes-klanen.

- Fremmer nytt talent NRK P3s musikksjef Mats Borch Bugge mener at Norwegians Woods mangeårige satsing på unge talenter og ny, norsk musikk ikke bare er prisverdig, men også gir resultater.

- Gramo Underwood-scenen er med på å fremme nytt talent, sier Bugge.

Han har selv med med på å plukke ut artister til denne scenen, sammen med festivalledelsen - da NRK var samarbeidspartner. Artistene får også vist seg fram for musikkjournalister, og det munner i blant ut i egne medioppslag.

- Én konsert foran 5000 publikummene på Norwegian Wood er ikke avgjørende for et band, men det er et viktig element og gir unge musiere en viktig mulighet, sier P3s musikksjef.