DYSTOPI: Netflix-serien «Black Mirror» er kjent for dystre dommedagsprofetier. Nå kommer den interaktive filmen «Bandersnatch». Video: Netflix Vis mer Vis mer

«Black Mirror: Bandersnatch»

I den nye «Black Mirror»-filmen kan du velge slutten selv

«Black Mirror: Bandersnatch» er Netflix' første interaktive spillefilm for voksne.

Den britiske sci-fi-serien «Black Mirror» er kjent for bleke framtidsdystopier, dommedagsprofetier og et dystert syn på hvordan teknologien griper inn i menneskers hverdag.

Nå snur de det på hodet, og lar seeren gripe inn i handlingen i langfilmen «Black Mirror: Bandersnatch».

Netflix introduserte interaktiv TV med episoder av barneprogrammene «Puss in Book» og «Buddy Thunderstruck» i fjor. Med et trykk på fjernkontrollen eller tastaturet kunne seeren ta valg som påvirket hvordan handlingen utviklet seg. Dette melder The Verge.

Konseptet tar inspirasjon fra «Choose Your Own Adventure»-bøkene, som solgte over 250 millioner eksemplarer på 80- og 90-tallet.

Velkommen til 80-tallet

VHS-kassetter, synthpop og TV-spillenes spede barndom er sentrale stikkord om universet «Black Mirror: Bandersnatch» kaster oss inn i.

En ung programmerer (spilt av skuespiller Fionn Whitehead) får jobb i et nyoppstartet spillfirma, og får i oppgave å adaptere fantasy-romanen «Bandersnatch» til et TV-spill. Forfatteren av romanen ryktes å ha blitt sinnssyk, og halshogget sin egen kone.

Under arbeidet med spillet begynner bisarre ting å skje. Vår helt står snart overfor en «sinnsforvrengende utfordring», skriver Variety.

Handlingen utspiller seg i 1984 (en noe overtydelig referanse til George Orwell-romanen med samme navn).

Ifølge CNET er tittelen en referanse til den fryktinngytende skapningen Bandersnatch fra «Gjennom speilet», Louis Carrolls oppfølger til «Alice i Eventyrland».

Ikke begeistret

Charlie Brooker og Annabel, skaperne av Black Mirror, ble kontaktet av Netflix om ideen i fjor. De interaktive barneprogrammene hadde slått an, og nå ville de utvide til et voksent publikum.

Black Mirror hadde vært det perfekte stedet å starte, hadde det ikke vært for at både Brooker og Jones hatet ideen. Brooker sier til Variety at hans umiddelbare respons var:

- Det kommer faen meg ikke på tale!

Jones var heller ikke begeistret.

- For meg har interaktive programmer alltid føltes litt gimmick-aktig, sier hun.

Tilfeldighetene ville imidlertid ha det til at planleggingen av programmets femte sesong inkluderte en historie som passert perfekt til formatet, og de to skiftet snart oppfatning.

Varierende spilletid

For å kunne tilby hakket mer nyanserte valg enn i barneprogrammene, utviklet Netflix et eget manusprogram for formatet, kalt Branch Manager.

Programmet lar manusforfatterne skrive kompliserte plott, der seeren alltid hentes tilbake til hovedhandlingen hvis valgene deres tar dem for langt utenfor allfarvei.

Valgene presenteres i form av enkle ja/nei-spørsmål, skriver CNBC. Visse steder får man også muligheten til å velge på nytt.

Filmen har fem mulige slutter, og avhengig av hvilken vei seeren tar, ligger spilletida på mellom 40 og 120 minutter.

Tidligere i år annonserte Netflix at Black Mirror fornyes for en femte sesong. Seriens to første sesonger gikk på britiske Channel 4, før Netflix kjøpte opp rettighetene.

Serien vant to Emmy-priser i 2017 for den kritikerroste episodene «San Junipero», og Stark Trek-inspirerte «USS Callister» vant fire i år, blant annet for beste TV-film.