KRIGENS ANSIKT: Kurator Ivan Galuzins kunstneriske bidrag til utstillingen og boka er en serie portrettfotografier som gjenskaper motivene for soldattegninger fra nordfronten på Kolahavøya. FOTO: IVAN GALUZIN/OLEG SAMOILOV
KRIGENS ANSIKT: Kurator Ivan Galuzins kunstneriske bidrag til utstillingen og boka er en serie portrettfotografier som gjenskaper motivene for soldattegninger fra nordfronten på Kolahavøya. FOTO: IVAN GALUZIN/OLEG SAMOILOVVis mer

I den røde armeens spor

«Den røde armés tilbaketrekning» er en utstilling i bokform, og en fortsettelse av et av de siste åras mest originale kuratorprosjekter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

En av de bemerkelsesverdige observasjonene man gjorde i Sovjetunionen i tida etter andre verdenskrig, var av tegninger laget av soldater ved fronten. Stikk i strid med hva man skulle tro, var disse tegningene ikke framstillinger av krigens gru, men landskaper og landlig idyll, eller alvorlige soldatportretter – menn, og enkelte kvinner, i dyp introspeksjon. Bare indirekte kan man ane hva opphavsmennene har gått gjennom; tegningene er snarere vitnesbyrd om menneskehetens paradoksale natur.

Det er dermed ikke så underlig at den norskrussiske kunstneren Ivan Galuzin så det både kunstnerisk og historisk interessante i disse tegningene, da han kom over en samling reproduksjoner av slike, under et besøk i Murmansk i 2011. Originalene var laget under den såkalte nordfronten, eller Murmansk-fronten, på grensa mellom Finland og Russland på Kolahalvøya, der den sovjetiske Røde arme utkjempet noen av krigens hardeste slag mellom 1941 og -44.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn