I det godes tjeneste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

« (…) den som prøver å gi en klar og redelig fremstilling av den kristne tro, han vil uundgåelig gjøre sig skyldig i blasfemi. »

I 1931 holdt Øverland foredraget Kristendommen, den tiende landeplage, et bittert, hatefullt og foraktfullt er oppgjør med kristen tro og Kirken. Foredraget er og var blasfemisk. Derfor ble han også anklaget etter straffelovens §142, den såkalte blasfemiparagrafen.

I teksten som skal forklare Regjeringens nye blasfemiparagraf understrekes det at «kritikk av religiøse læresetninger og ateistiske ytringer fortsatt vil ha vern » (!). Å fornærme Gud er ikke lenger kriminelt, men regjeringen og Knut Storberget vil straffe dem som ytrer seg slik at det virker grovt sårende for religionsutøverne. Undertegnede er ikke jurist, men det er vel liten tvil om at Øverlands foredrag ble oppfattet som grovt krenkende i brede grupper av befolkningen. Og, for å si det med departementet, «Angrep på trossetninger og livssyn vil (…) kunne påvirke den enkeltes livsutfoldelse i negativ retning, ikke minst ved å påvirke det «klimaet» vedkommende møter i samfunnet. »

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer