KOMMENTARER

I det virkelige liv er Trond Giske ferdig. Det er bare Ap som ikke innser det

Trond Giske er gårsdagens mann.

APPLAUS: Trond Giske har rotet det til for seg. Foto: NTB Scanpix
APPLAUS: Trond Giske har rotet det til for seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mektige menn som mister hodet og skjødesløst risikerer alt for ingenting, har tapt noe av sin sjarm de siste åra. Det er ikke bare metoo-bevegelsen som har fjernet sløret av beundring for en slik barnlig og narsisstisk risikoatferd. Det er rett og slett tida som har gått fra en oppførsel som skader andre.

Toleransen for drittsekker er blitt mindre. Jeg holder en knapp på at folk ikke er så redde lenger. De tør å si fra. Stemmer som alltid har holdt kjeft, er løftet frem og fått nye plattformer. Trond Giske er ikke utsatt for en heksejakt. Han er utsatt for hva folk mener om oppførselen hans. I altfor lang tid kunne makta oppføre seg som de ville uten at noen hadde noe de skulle sagt.

Det er det slutt på. De nederst på dansegulvet har fått en stemme.

Trond Giskes dansing sist helg skadet andre. Ikke bare ham selv. Det er fascinerende å være vitne til en så selvdestruktiv oppførsel, men det er viktig å huske at også andre blir skadet i kjølvannet av virvelvinden av spin og strategi. Publikum som dukker inn i denne forestillingen gjennom sosiale medier kan lett tro at det handler om en video, en klåing her, en uvelkommen tunge der.

De kan lett la seg friste til å tro på konspirasjoner. Det er Giskes siste sjanse.

Men la fakta snakke for seg.

Mens hans våpendragere i hjemfylket forberedte seg på å gå i krigen for å sikre ham makt og posisjoner, var han ute på dansegulvet, og ga næring til motstanden. Å støtte et comeback så snart etter at Giske måtte gå av på grunn av at han hadde brutt partiets regler om sextrakassering, var ikke uten risiko og kostnad. Motstanden var sterk. Den handlet nettopp om at Giske verken har gitt en ektefølt beklagelse, eller synes å ha endret atferd.

Videoen fra Bar Vulcan styrket dette inntrykket. Giske har aldri innrømmet at han drev sextrakassering, men han har innrømmet at han av og til har gått over grenser og oppført seg ufint. Det har vært snakk om alkohol, stor aldersforskjell og asymmetrisk maktforhold, slik han selv beskrev det i sin første beklagelse på Dagsrevyen. Han lovet å skjerpe seg.

En hel del mennesker i partiet mener han verken har skjerpet seg eller tatt ansvar for varslene mot ham. I stedet har han fra dag en jobbet iherdig for å gjenreise tilliten, som det heter. Det høres alltid så tilforlatelig ut, dette å gjenreise tillit. Mye vafler, kaffe og klemmer. Men det handler vel egentlig bare om å samle nok støttespillere til å få nok stemmer. Altså et rått maktspill som Giske er en mester i.

Dette har de nå holdt på med i Trøndelag i over ett år, Giske og hans menn. Det er som en Petter Northug har forberedt seg til et mesterskap og så plutselig krasjer han i fylla. Alle rundt ham fortviler, men det er slik han er. Han kan ikke hjelpe for det.

Spørsmålet er jo litt større enn om trøndere har tillit til Trond. Det nytter ikke å vitse det bort med at det er slik trøndere oppfører seg på dansegulvet. Det handler ikke om Oslo, eller Tromsø for den saks skyld.

Trond Giske kan aldri bli statsminister i Norge.

Så enkelt er det egentlig. Alle disse anstrengelsene i Trøndelag handler bare om en ting, at Giske til slutt skal få oppfylt sin drøm om å bli partileder og statsminister. Han tror neppe på det selv lenger, men det er som om enkelte i Trøndelag tviholder på drømmen.

Alvoret i det som har skjedd den siste uka, må ikke undervurderes. Det største fylkeslaget i Ap ga blaffen i hele metoo-bevegelsen, ga fingeren til ledelsen og innstilte Trond Giske til toppverv i partiet. Denne videoen er ikke mer interessant enn at den bekrefter det støttespillerne hans visste, men ikke brydde seg om så lenge det ikke var dokumentert.

Jeg tenker at det er det sentrale her. Hykleriet i deler av Ap. Joda, metoo var viktig. Men herregud vi må få på plass Trond. Han er uunnværlig. Han er mann, han har skjegg, han har forbrutt seg mot partiets regelverk om seksuell trakassering, men pytt.

I det virkelige liv er Trond Giske ferdig. I dette underlige livet Arbeiderpartiet driver med handler sextrakassering og dårlig oppførsel bare om maktkamp.

Kan ikke noen bare si at Trond Giske er en kødd?

Nei, det er det selvfølgelig ingen som tør. Men det hadde vært befriende om noen snakker fra levra og kaller en spade for en spade.

Dagbladet beklager og presiserer: I første versjon av denne kommentaren sto det at Trond Giske hadde sextrakassert. Det riktige er at AP i behandlingen av varslingssakene mot Trond Giske konkluderte med at det i flere av tilfellene var brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Giske bestrider konklusjonen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer