-  I dialog med Springsteen

Frode Gryttens nye og kritikerroste roman «Flytande bjørn» omfavner populærkulturen. Og bak synger Bruce Springsteen.

-  Boka står absolutt i dialog med Bruce Springsteen, forteller han.

Da liket av en unggutt kommer flytende i vannet ved småbyen Odda, starter plotet, som like mye kretser rundt det lille stedets gåte. Smelteverket er nedlagt, hverdagen tappes for mening, og denne sårheten over byen som mister livet og menneskene som berøres av det, treffer strenger Springsteen har spilt på i årevis.

Springsteen-referanser

-  «Nebraska» er et lysende album. Det er skummelt, mørkt og veldig menneskelig, sier Grytten, titter ut på trikken som glir forbi, og fortsetter:-  Men jeg er mest glad i tekstene hans fra 70- og tidlig 80-tallet. Etter det ble han for stor for seg selv, og en svakere låtskriver.

Referansene til «Nebraska» er mange i «Flytande bjørn». To brødre, den ene politimann, drømmer om den samme kvinnen - akkurat som på plata, og det snakkes om en «Johnny 99». Bygdas mektigste mann bor i «The House on the Hill», og i en scene finner vi en gammel mann «standing over a dead dog/poking that dog with a stick».

-  Egentlig hadde jeg håpet at ingen skulle legge merke til de referansene, de er ikke så viktige, og det som betyr noe, er at det klinger bra, sier Grytten.

Film?

-  Den er veldig filmatisk. Når jeg skriver, er det i scener og nærmest med kameraføring, fortsetter Grytten, og forteller at han skrev en fortelling inspirert av Roman Polanskis «Chinatown» da han så den som 15-åring. Den fungerer også som et bakteppe når han nå leker seg inn i krimmens verden. Og kanskje blir det, som flere har foreslått, film av boka også:

 PUNKEN VISER VEI:  -  Da jeg vokste opp i Odda, trodde jeg aldri jeg kunne bli forfatter. Så kom punken med sine egalitære elementer og fortalte at jeg bare skulle sette meg ned og skrive, forteller Frode Grytten (44). Foto: Robert S. Eik
PUNKEN VISER VEI: - Da jeg vokste opp i Odda, trodde jeg aldri jeg kunne bli forfatter. Så kom punken med sine egalitære elementer og fortalte at jeg bare skulle sette meg ned og skrive, forteller Frode Grytten (44). Foto: Robert S. Eik Vis mer

-  Det er mulig. Selv har jeg flere ganger tenkt på å skrive manus, men det er mye teknisk ved det som jeg ikke kan.

Den nye romanen foregår i stor grad inne i hovedpersonens bil. Det forsterker det klaustrofobiske elementet som den trange Odda-dalen allerede har plassert figurene i.

-  Film og bil har alltid vært glade i hverandre. De kom på samme tid og har hele veien vært nært knyttet.

Nært knyttet er også hovedpersonen Robert Bell og hans skaper. Frode Grytten har selv jobbet som journalist og fant fort historiens helt på et lokalkontor for Bergens Tidende i Odda.

-  Robert er atypisk, har mange svakheter og er en klassisk antihelt. Han er en bra mann, som sliter med demoner og går under sakte, men sikkert. En mann av trøbbel, slår Grytten fast.

Han tar seg til haka og lar blikket gli over bord og bardisk før han fortsetter:

-  Mest av alt handler dette om et samfunn som går i oppløsning, og på samme måte går også boka i oppløsning, forteller Grytten. Oslo-morgenen er grå.

-  Men nå skal jeg ikke analysere meg selv for mye. Det er ikke bra.

b> INSPIRATOR: Bruce Springsteen.