SUKSESS: Med 1,5 milliarder aktive månedlige bruker blir Facebook-direktør Mark Zuckerberg gjerne omtalt som en av verdens mektigste menn. Nå dukker det opp informasjon om hvor utbredt nettfenomenet er blitt.  Foto: EPA / PETER DaSILVA
SUKSESS: Med 1,5 milliarder aktive månedlige bruker blir Facebook-direktør Mark Zuckerberg gjerne omtalt som en av verdens mektigste menn. Nå dukker det opp informasjon om hvor utbredt nettfenomenet er blitt. Foto: EPA / PETER DaSILVAVis mer

I disse landene vet de ikke hva internett er - kun Facebook

Vitner om hvor massiv spredning nettgiganten faktisk har.

(Dagbladet): - Vi som er litt eldre tenker på Facebook som en delingsplattform. Mens de som er yngre tenker på Facebook mer som et filter for å få informasjon om alt man har behov for å vite. Hvis alle til slutt ser på Facebook som et slikt filter, ja, da er Facebook i realiteten «blitt» internett, sier daglig leder i Venture Factory, Even Aas-Eng, til Klassekampen.

Bakgrunnen for uttalelsen kan trekkes tilbake til 2011 da sjefen for den asiatiske tenketanken Lirneasia, Helani Galpaya, var ute på feltarbeid i Indonesia.

Oppdaget noe merkelig Oppgaven var å samle inn kvalitativt materiale til en større undersøkelse, men direktøren plukket samtidig opp noe annet under intervjuene med landets nye teknologikonsumenter.

Et merkelig svarmønster dukket nemlig opp under arbeidet. Folk svarte negativt på spørsmålet om de brukte internett. De svarte derimot at de kun brukte Facebook på mobiltelefonen. 

For dem eksisterte ikke internett, kun Facebook, skriver Lirnasia. I 2014 publiserte de en undersøkelse som viser hvordan Facebook er i ferd med å bli det eneste mediet mange nettbrukere i land som Thailand, Indonesia og Phillipinene forholder seg til.

De samme svarene dukket opp i Nigeria i Afrika samme år. Én av ti Facebook-brukere meddelte at de ikke var på internett.

- Skal sammenkoble verden Det er Klassekampen som først omtalte saken, og avisen trekker videre linjer til maktposjonen internettgiganten har befestet de siste årene. Facebook har uttalte mål om «å bli hele verdens startside», skriver osloavisen. 

I 2014 uttalte Facebook-sjef Mark Zuckerberg følgende om tiårsplanene for sin gigantiske internettbaby, gjengitt i Business Insider:

«Over de neste ti årene vil vårt fokus være satt på å drive fram de fundamentale forandringene vi trenger i verden for å oppfylle misjonen vår. Vi skal sammenkoble hele kloden, forstå verden gjennom store kvantesprang i kunstig intelligens, samt utvikle de neste generasjonene med dataplattformer».

Verd billioner I dag speiler Facebooks imponerende rekrutteringsstatistikk maktposisjonen mediet har befestet. Over 1,5 milliarder mennesker regnes som månedlige aktive brukere verden over. Rundt én milliard bruker tjenesten daglig. 

I juni i fjor kunne CNN fortelle at Facebook var verdt rundt 245 milliarder dollar. Det vil si rundt 2 billioner norske kroner. Det 12 år gamle selskapet ble startet opp i 2004, men ble ikke børsnotert før i 2012.

Ni av ti facebookbrukere benytter seg nå av mobiltelefon og nettbrett for tilgang.