INN I DET UKJENTE: Stig Beite Løkens debutnoveller er ofte virkelighetsoverskridende og alltid overraskende. Foto: Cappelen Damm
INN I DET UKJENTE: Stig Beite Løkens debutnoveller er ofte virkelighetsoverskridende og alltid overraskende. Foto: Cappelen DammVis mer

I disse novellene kan alt skje

Stig Beite Løken skriver om det fantastiske og uhyggelige.

ANMELDELSE: En skog full av maneter, enorme blokkanlegg uten mennesker, et basseng uten bunn.

Debutant Stig Beite Løken tar oss med de merkeligste steder i novellesamlingen «Det finnes ingenting mer livsbejaende enn å være mørkredd».

Dårlig sikt
Det fysiske mørket i novellene er markøren som sier at her kan alt skje. Det gjør det da også. De mest overraskende ting hender.

Mange av fortellingene glir umerkelig fra det virkelighetsnære til det fantastiske og uhyggelige.

I åpningsnovellen, «Bassenget», møter vi to kompiser som kveldsbader i en stengt svømmehall. Da den ene mister mobilen i vannet, oppdager de noe foruroligende: Når lyset i hallen slås av, forsvinner bunnen i bassenget. At «noen» sender meldinger fra det uendelige dypet, øker uhyggen.

I disse novellene kan alt skje

Andre gode noveller i samlingen er «Blokken» og «Navnet». I sistnevnte blir fortellerens flyavgang utsatt på grunn av tåke. En tåke som tykner og langsomt siver inn i flyplassbygget.

Besynderlig
Overskridelsen av det realistiske gir god grobunn for grøss, men virkelig guffent blir det ikke. Besynderlig er heller ordet.

Hos Franz Kafka - besynderlighetenes mester - forundres man av at det forunderlige ikke forundrer noen. Dette grepet bruker også Løken. De ni jeg-fortellene er forbausende lite paniske over det vanvittige som skjer dem.

Språklig sett er novellene direkte, på grensen til det forenklede og uslepne. Skjønt også her kan Løken glimte til med god spenst. Som i novellen om to ungdommers samsoving:

«Jeg tenkte at gjennomtrekken kunne fått de frosne kjønnshårene til å streife borti hverandre og lage musikk ikke ulik hengepilenes uroer.»

Det er likevel historieforløpene som gjør at denne debuten skiller seg ut: De underligste scenarioer skildres og du vet aldri hvor du, eller novellen, ender.