I disse Trinepose-tider...

Staten betaler for at det forskes fram nye løsninger. Nå kuttes alle mekanismer som gjør at staten tar disse i bruk. I stedet vedtas ubrukelig symbolpolitikk om plastposer.

FOR MYE? -De fleste bæreposer benyttes i hjemmets avfallshåndtering og skal knytes godt før de legges i dunken, sriver Brastad, som mener posedebatten er symbolpolitikk. Foto: Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
FOR MYE? -De fleste bæreposer benyttes i hjemmets avfallshåndtering og skal knytes godt før de legges i dunken, sriver Brastad, som mener posedebatten er symbolpolitikk. Foto: Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Miljøpolitikk i disse statsbudsjettider blir lett noen ører på avgifter, småpenger til piloter som allerede er velprøvd og marginale ordninger som ikke virker. De større valgene uteblir, slik at miljøpolitikken fortsatt styres av de som lite vil. En treffende kommentar kom i høst fra fylkesrådslederen i Nordland: «Jeg må konstatere at virkeligheten er kommet lenger enn politikken og samfunnsdebatten».

I denne omgang holder jeg meg unna de store klimaspørsmålene. I stedet sjeler jeg mot staten, landets største innkjøper, som tolker sin lov om offentlige anskaffelser som om staten ikke har andre oppgaver enn øretelling. Staten kjøper store mengder materialer til sine samferdselsprosjekter og bygninger. Det er ikke likegyldig hvor metallene og sementen er produsert.

For eksemplenes makts skyld tar vi en tur til Norcem i Brevik. Denne bedriften som ligger mellom Grenlands idyller har redusert sine utslipp drastisk de siste to tiår. Nå benyttes nesten 70 prosent bærekraftige brensler. I miljøsammenheng har bedriften knapt sin make, men det synes ikke i statens innkjøpspolitikk hvor sementens miljøbelastning er likegyldig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer