I drift

For langt og for knapt om Thor Heyerdahl i det andre bindet av biografien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I 1931 kom en ung mann ved navn Ernest Gantt hjem til Los Angeles, etter å ha reist på måfå i tropene et par år.

Vel hjemme igjen tok han navnet Donn Beach, åpnet en bar dekorert med palmeblader og polynesisk dilldall, og begynte å servere kundene skumle drinker med rom og kokosmelk. Den første tikibaren var født.

Bastskjørt og ananashatt

Etter krigen tok fenomenet fullstendig av, da horder av amerikanske soldater vendte hjem etter tjeneste i Stillehavet. Bastskjørt og ananashatter var all the rage i Harry Trumans Amerika. Thor Heyerdahl kunne ikke valgt et bedre tidspunkt for å drive i land på et korallrev med flåten sin, for å bevise at solguden Tiki egentlig kom fra Amerika.

Thor Heyerdahl er en av en håndfull ikoniske nordmenn fra siste halvdel av forrige århundre; en eventyrer og vitenskapsmann i tradisjonen fra Nansen og Amundsen.

Karrieren hans er samtidig uforståelig hvis vi ikke ser den i en større historisk sammenheng - i lys av vitenskapelige tradisjoner og populærkulturelle trender, vestens fascinasjon for stillehavsparadisene, eldgamle fantasier om kulturkontakt, og ikke minst den medieteknologiske utviklingen i etterkrigsårene, som koplet film, radio, presse og bokmarked sammen til en internasjonal offentlighet. Og muliggjorde et mediefenomen som Thor Heyerdahl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer