Sandra Lyng:

- I dyp krise

Flere konsertarrangører avlyser alle konserter fram mot nyttår, uten garanti om støtte fra regjeringen. Artist Sandra Lyng etterlyser en ny hasteordning for ikke å måtte avlyse resten av julekonsertene sine.

FORTVILER: Sandra Lyng sier til Dagbladet at regjeringens manglende kompensasjonsordninger etter de nye coronatiltakene får fatale konsekvenser for den pågående turneen sin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTVILER: Sandra Lyng sier til Dagbladet at regjeringens manglende kompensasjonsordninger etter de nye coronatiltakene får fatale konsekvenser for den pågående turneen sin. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Natt til torsdag ble nye coronatiltak igjen innført, i kjølvannet av kraftig økning i smittetall, sykehusinnleggelser, og den nye omikron-varianten.

Regjeringen har igjen innført begrensninger i publikum på konserter innendørs. Maksgrensa er nå 600 personer fordelt på tre kohorter, og det må være minst to meter avstand mellom kohortene. Publikum må også ha faste tilviste plasser.

Regjeringen har forlenget den gamle kompensasjonsordningen for tapte inntekter fram til sommeren, men de manglende oppdateringene har ført til at 76 artister og 46 selskaper vurderer å avlyse konserter fram til nyttår.

Blant disse er Anita Skorgan, Rein Alexander, Atle Pettersen, Silya Nymoen og Chris Holsten for å nevne noen.

Antall artister som nå vurderer å avlyse, har økt kraftig siden VG omtalte saken, onsdag.

- Spesielt vanskelig

En av dem som har blitt rammet av regjeringens nye tiltak er artist Sandra Lyng.

- Vi har avlyst over halve juleturneen. Vi startet «Julefantasi» i 2019, fikk ikke gjennomført i fjor og hadde håpet på å få holdt konsertene i år, sier Sandra Lyng til Dagbladet.

- Vi hadde trua, men er nå i dyp krise, sier hun.

Hun mener tilbudet fra regjeringen skaper usikkerhet, og at det trengs nye og bedre støtteordninger.

- Vi håper på noe nytt fra regjeringen, ellers må vi avlyse resten av konsertene også. Hvis vi ikke får en bedre støtteordning snart er det ikke forsvarlig å fortsette. Da må jeg betale for å synge, sier hun.

Hun tror mange er slitne nå.

- Jeg tror folk er slitne. Jeg har vært artist i 18 år nå, og nå er det spesielt vanskelig. På grunn av covid har jeg sett meg nødt til å få meg flere jobber. Jeg har også stor medfølelse for mine artistkolleger, musikere og de som jobber med lyd og lys. Foran og bak scenen, sier artisten.

- Sjokkerende

Helsemyndighetene har nå måttet kjøpe seg tid til å finne ut av situasjonen de står i. Den tiden er kjøpt med kulturbransjens penger, sier Joël Schwalenstöcker til Dagbladet.

Han er styreleder i Nemaa, en organisasjon for landets artistmanagere og bookingagenter.

- Regjeringen sier de forstår det er vanskelig. Vi trenger ikke forståelse. Vi trenger bare å redde selskapene våre økonomisk, fortsetter han.

Schwalenstöcker fortviler over at regjeringen ikke har fått på plass en ordning som fungerer for konsertene i desember.

- Regjeringen står på talerstolen og skrur av vår næring, og det er sjokkerende at de samtidig ikke kommer med lovnad om at de skal ta ansvaret for det tapet som avlysningene uunngåelig vil resultere i.

Kommer med flere svar før jul

Kulturminister Anette Trettebergstuen vedgår at situasjonen er svært krevende for kulturlivet nå.

- Vi meldte allerede i forrige uke at vi forlenger kompensasjonsordninga til sommeren, det er viktig for å dekke opp for uunngåelige tap. Og så jobber vi nå med å justere innretning på denne og på stimuleringstiltak, slik bransjen selv har bedt om. Dette er ikke en ønsket situasjon, men her er vi.

Hun påpeker at smittetrykket må minskes i samfunnet for å unngå overbelastning i helsetjenesten – og at det dessverre rammer de stedene hvor folk samles.

- Nå er vi i god dialog med bransjen og jobber med justering av kompensasjonsordningen og stimuleringstiltak, slik at de treffer ordentlig, slik bransjen selv har spilt inn, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Ikke fornøyd

Schwalenstöcker er ikke fornøyd, og mener den værende kompensasjonsordningen ikke er til hjelp som situasjonen er nå. Overskuddet fra desember finansierer for enkelte aktører både drift, lønn og planlegging av neste års juleturné.

Den nåværende ordningen tilbyr bare kompensasjon for tapte inntekter.

- Det beste som kan skje er at selskapene går i null. Da er de konkurs når første lønning kommer, sier Schwalenstöcker.

Han mener det ikke bare er artistene som vil lide av avlysningene.

- Dette går utover hele næringskjeden. Arrangørapparatet, musikere, teknikere, sjåfører, for ikke å snakke om ringvirkningene det har i samfunnet, med hoteller, restauranter, kirker og andre spillesteder, kommer til å miste inntekter fra gjester. Alle sitter i samme båt.

- Jobber på spreng

Trettebergstuen sier at de jobber på spreng for å løse situasjonen.

- Hadde de ordningene vi hadde, vært perfekte, kunne vi bare trykket på knappen. Men som jo bransjen selv er smertelig klar over, var de ordningene vi arvet fra den forrige regjeringa, langt fra tilfredsstillende. Derfor jobber vi på spreng.

- Det er litt som å rykke tilbake til start, sier artistmanager Jan Fredrik Karlsen til Dagbladet.

Han er også tilknyttet organisasjonen Nemaa. Selv representerer han Kurt Nilsen, som i år skulle gjennomføre sitt siste år med sine populære julekonserter.

Det gjensto å fylle Oslo Spektrum og Grieghallen, men de nye restriksjonene gjorde at de ble tvunget til å utsette dem til neste år.

ETTERLYSER: Jan Fredrik Karlsen mener det haster med en ny støtteordning for kulturbransjen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ETTERLYSER: Jan Fredrik Karlsen mener det haster med en ny støtteordning for kulturbransjen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Vi hadde potensielt tapt millioner av kroner hvis vi hadde arrangert. Vi ønsker med vårt trofaste publikum og avslutte det på den beste måten, men det lar seg ikke gjøre i år, sier Karlsen til Dagbladet.

Han forteller videre at stimuleringsordningen som den forhenværende regjeringen innførte i fjor, gjorde at konsertene kunne gjennomføres med begrensninger. Nå mener han at en ny ordning må på plass.

- Ordningen som trengs må bidra til den prekære situasjonen vi står i akkurat nå. Regjeringen har innført ekstremt inngripende tiltak, som får store økonomiske konsekvenser. Kompensasjonsordningen dette året har tatt høyde for begrensninger, men ikke på langt nær i den skalaen vi ser nå, sier Karlsen.

Karlsen forteller videre at de samtidig forstår utfordringene andre bransjer står i, og at situasjonen er vanskelig for Kulturdepartementet.

- Man ønsker et signal fra Kulturdepartementet som vitner om noe konkret, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer