DEBATT

I skyggen av #metoo:

I El Salvador anses fortsatt dødfødsel som drap av rettsvesenet

Senest forrige uke fikk vi en ubehagelig påminnelse om hvordan det står til med kvinners rettigheter i Latin-Amerika.

DEMONSTRERTE: Hundrevis av jenter tok til gatene for å demonstrere mot «Cultura do estupro», på norsk «voldtektskultur», i forbindelse med den internasjonale jentedagen 11. oktober i 2016 i den brasilianske byen Codó. Bak initiativet sto medlemmer av «Leadership School for Girls»-prosjekt, støttet av Plan Internationals lokale avdeling. Foto: Maurício Neto / Plan International
DEMONSTRERTE: Hundrevis av jenter tok til gatene for å demonstrere mot «Cultura do estupro», på norsk «voldtektskultur», i forbindelse med den internasjonale jentedagen 11. oktober i 2016 i den brasilianske byen Codó. Bak initiativet sto medlemmer av «Leadership School for Girls»-prosjekt, støttet av Plan Internationals lokale avdeling. Foto: Maurício Neto / Plan International Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

På den ene siden virker kvinner i Latin-Amerika frigjorte, selvsikre og åpne om seksualitet. På den andre siden er mange land i regionen gjennomsyret av machokultur og systematisk diskriminering av kvinner.

Bak ligger både fattigdom, mangelfulle utdanningssystemer og høy arbeidsledighet. De siste årene har utviklingen for jenters stilling i Latin-Amerika på mange måter gått i feil retning. Men det er også tegn til en stadig voksende bevissthet på jenters rettigheter.

Etter ti år i fengsel for en dødfødsel ble Teodora Vasquez denne uken benådet, men hun anses fortsatt som skyldig i drap av rettssystemet i El Salvador. Teodora er et av mange eksempler på at jenter i flere latinamerikanske land blir systematisk diskriminert og tvunget til ufrihet.

– Det vi har sett de siste årene, er et nykonservativt backlash over hele Latin-Amerika. Det er en mørk situasjon, særlig for kvinnene, fortalte statsviter og professor ved Universitetet i Oslo, Benedicte Bull, til A-magasinet i januar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer