Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I en gammel kinesers hode

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gammel kone går med kost og støvbrett på den gigantiske jernbanestasjonen i Guangshou. Hun synes ikke å merke myriaden av mennesker rundt seg, men fjerner med en melankolsk mine smårusk og papirbiter fra sementgulvet.

Hun er kanskje rundt 70 år. Jeg kan ikke la være å tenke på hva hun må ha opplevd.

  • Tro om hun var med på «Det store spranget framover» på femtitallet, da enhver bakgård skulle bli jernverk og Kina skulle produsere mer tungindustri enn Sovjetunionen? Husker hun Mao Zedongs myggkampanje? Den oppfordret hver kineser til å slå i hjel minst ti mygg om dagen for å redusere landets myggplage. Kulturrevolusjonen og «Firerbanden», er de fortsatt i hodet hennes?
  • Av språklige årsaker fikk jeg ikke spurt henne. En yngre engelskkyndig kvinne henviste til de mange bøkene som nå er kommet om Mao-perioden. Jo da, men tanken på at millioner av eldre mennesker i verdens mest folkerike land har en utrolig politisk historie å fortelle, vil ikke helt slippe taket.
  • Høsten 1975 hadde Kina svære jordskjelv. Det satte en stopper for alle turer dit det året. Jeg skulle vært der. En hel vinter hadde jeg gått på kurs for å forberede turen til Kina. De fleste deltakerne var Kina-frelste som endelig skulle få se sine drømmers mål. De realiserte nok reisen seinere, etter ganske kort tid. For meg skulle det gå 25 år. Desto større opplevelse var det å få se en flik av dette landet som mine samtidige heroiserte til det parodiske.
  • Nå selges Maos lille røde på turistmarkedene, sammen med healingkuler og silkeelefanter. En ekstra fin utgave med mange bilder av Mao går for drøyt femti kroner. Med på kjøpet følger et lite flir fra selgeren. Tro om han vet at drøyt en million mennesker ble forfulgt under kulturrevolusjonen?
  • Kina er et eventyr. Fra togvinduet kan man se lyset fra risarbeidere med hodelykt. Mørke og kjølige nattetimer må utnyttes på rismarkene. I et slikt landskap ble Deng Xiaoping utkommandert som griserøkter under kulturrevolusjonen. 15 år år seinere var han Kinas mektigste mann.
  • Denne uka er det internasjonal historikerkongress i Oslo. Et viktig fag, men ikke engang historikere evner se inn i hodet på en gammel kineser.