Personvern og overvåkning

I England får nå statlige ansatte tilgang til folkets netthistorikk. Nå tror ekspert at det kan komme til Norge

Internettselskapene i England tvinges til å lagre en full oversikt over alle nettstedene kundene besøker. - Dette er grenseløs overvåkning, mener ekspert Gisle Hannemyr.

- GRENSELØS: Englands nye overvåkningslov er i praksis grenseløs, mener personverneskpert og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- GRENSELØS: Englands nye overvåkningslov er i praksis grenseløs, mener personverneskpert og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er overvåkningens gullalder, de har aldri hatt så stor tilgang til data, har FNs spesialutsending for personvern, Joseph Cannataci, tidligere uttalt om den omstridte britiske loven.

- England har akkurat tillatt den mest ekstreme overvåkningen i historien til vestlige demokratier. Loven overskrider mange autokratier, skriver varslerikonet Edward Snowden på Twitter.

Lagrer nettleserhistorikk

Englands nye overvåkningslov, «Investigatory Powers Bill», har vært diskutert i lang tid, og gikk gjennom i parlamentet denne uka. Kun en formell signering gjenstår.

Loven har møtt overraskende lite motstand blant landets politikere og i befolkningen, ifølge medier som The Guardian og The Independent.

Det kontroversielle vedtaket tvinger landets kommunikasjonsselskaper til å lagre ett år med netthistorikk. Det vil si alle nettstedene en hver brite har besøkt i løpet av et år, og når de var innom. Det er kun domenet, ikke undersider, som lagres.

Eksempelvis kan britiske myndigheter se at noen har besøkt dagbladet.no, men ikke hvilken artikkel som er lest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.