I Ernas gamle båt

Jonas seiler stille forbi Høyre. Kursen dreier sakte mot sentrum.

POPULÆR:  Statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr  Støre i vandrehallen i Stortinget. Han seiler forbi henne på meningsmålingene.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
POPULÆR: Statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i vandrehallen i Stortinget. Han seiler forbi henne på meningsmålingene. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

På Stortinget svetter i disse dager forhandlerne fra Høyre, KrF, Frp og Venstre i statsrådssalen. I mellomtiden, noen meter lengre borte, sitter Ap-leder Jonas Gahr Støre på sitt kontor. Ganske stille. (Kanskje avbrutt av noen jubelrop). Og ser partiet sitt vokse. Og vokse. Til nye og glemte størrelser.

Samtlige av de siste målingene har vist samme tendens : I Dagens Næringsliv 24. oktober  — 39,8 prosent. I Dagbladet 27. oktober — 37,4 prosent. I VG 31. 10 — 39,2. TV 2 3. november — 39,8. Og i går kveld - 40,9 hos NRK.Ikke siden mai 2000 har Ap vært større på Ipsos MMIs måling for Dagbladet.

Samtidig faller regjeringspartiene Høyre og Frp kraftig. Høyre er langt nede på 20-tallet på de verste målingene. Frp har ligget rundt 12-13 prosent, men siste måling for TV viser kriselave 9,8. Velgerne har flyktet til Arbeiderpartiet eller opp på gjerdet. De stemte på de borgerlige og ventet tålmodig til statsbudsjettet kom. Når de nå ikke liker det de hører og ser, skifter de parti. De hopper over til det tydeligste opposisjonspartiet, det som symboliserer motpolen.

Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre har ikke akkurat trengt å overanstrenge seg for å kapre disse nye stemmene. Fortellingen om statsbudsjettet har i stor grad utspilt seg selv. Dagbladet plukket opp et innlegg fra en ufør alenemor i rullestol. VG ringte 25 økonomieksperter. Og da var mye gjort.

Det kan virke som om Støre er inspirert av Erna Solbergs vellykkede stille i båten-strategi fra før valget i 2013. Mens de rødgrønne kavet for å holde seg flytende, seilte Erna rolig forbi på en blå bølge. Nå er det Jonas Gahr Støre som kan lene seg tilbake og nyte seilasen i ro og mak, mens regjeringens popularitet drukner i budsjettstormen.

I noen saker passer det Ap ganske godt å tie stille om alt de faktisk er enige med hovedmotstander Høyre om. Det er en grunn til at det har vært en del unnamanøvrer, snuoperasjoner og tåkeprat i kontroversielle saker som olje og gass, tvang i kommunesammenslåingen, kontantstøtte, Dalai Lama og OL. I enkelte saker, som arveavgiften, ser Ap ut til å ha adoptert Høyres politikk. I andre saker har Ap ønsket brede forlik, og spilt rollen som konstruktivt opposisjonsparti. De har kommet med lite nyheter.

I Arbeiderpartiet pekes det på at målingene var høye også før statsbudsjettet kom, noe som kan tyde på at folk liker den nye, åpne holdningen der partiet er på leting etter kursen. Men de kan ikke slappe av for lenge. Akkurat nå jobber de med sitt alternative budsjett, som vil bli lagt fram når de borgerlige er ferdige med sine forhandlinger. Budsjettet vil gi noen føringer for hvor Arbeiderpartiet skal hen i den videre programprosessen, under ledelse av Støre.

I følge en sentral Ap-kilde, er fordeling den store profilsaken. Arbeiderpartiet legger opp til lavere oljepengebruk enn regjeringen. Ikke mye, men litt. Dette er ellers noen av grepene: De vil bevilge 2,5 milliarder kroner mer til kommunene, som gulrøtter i kommunereformen. De legger inn mer penger til sykehusene enn det helseministeren har gjort. De presenterer en klimapakke der jernbanesatsingen øker med en milliard og kollektivsatsingen med 400 millioner, der det er mer penger til miljøteknologifond og klimatiltak i storbyene. På spørsmål om klimaprofilen er bedre enn Venstres, nøles det litt, for det kommer ikke like mye på grønne avgifter. Også folkehelse er et prioritert område. Ap prioriterer frukt, grønt og én time fysisk aktivitet i skolen hver dag, mer til friluftsorganisasjoner og mer idrettsanlegg.

Ap-skuta dreier sakte mot sentrum i politikken. Og plukker gjerne opp KrF på ferden. Det skal være mye i det alternative Ap-budsjettet som sammenfaller med KrFs budsjett. I skattepolitikken er KrF og Ap sine alternative budsjetter «nesten helt på linje», sies det. Avstanden til regjeringen er stor for dem begge. Begge partiene vil reversere kuttene i barnetillegget for uføre. I tillegg vil begge ha én prosent til bistand, to barnehageopptak i året og reversere barnehagekuttet for asylbarn.

Arbeiderpartiets flørt med KrF det siste året, har vært åpenlys. Sist da KrF la fram sitt alternative statsbudsjett og Aps skyggefinansminister Marianne Marthinsen uttalte at KrF ville få det mye bedre sammen med dem.

Det irriterer Høyre at Ap legger seg etter deres samarbeidspartnere. Venstre og KrF kjenner sin nye verdi. Det brygger opp til ekstremvær i Stortinget denne budsjetthøsten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.