I et annet liv

Hun er oppkalt etter Liv Ullmann. Men utover det har ikke amerikanske Liv Tyler mye til felles med sin navnesøster.

- DET VAR FANTASTISK å jobbe med Harald, sier Liv Tyler.

Harald, med etternavnet Zwart, er - hvis du ennå ikke har fått det med deg - regissørspiren fra Fredrikstad som nå spiller ball med de virkelig store gutta i Hollywood.

«One Night at McCool's» kan bli hans store gjennombrudd. Og det ser også ut til å bli Liv Tylers gjennombrudd som komedieskuespiller. Og sexbombe. Stikkord: Få, tynne klær. Samt bøtte, hageslange og såpevann.

- DU TENKER PÅ BILVASKSCENEN, ikke sant? Den var Haralds idé.Tyler tar en pause.

- Da jeg fikk se scenen etterpå, ble jeg sjokkert. Jeg krympet meg også i setet da jeg så meg sjøl suge på fingrene til Matt Dillon. Men jobben min er å spille i film, ikke å se på film. Likevel var det virkelig moro å få lov å spille ei bortskjemt ku hele dagen. Og å slippe å ta konsekvensene av det. Jeg fikk virkelig et kick av noen av scenene, sier hun og ler.

Selv om Tyler forteller at hun i ettertid er flau, og at hun tidvis var sjokkert over hva hun fikk seg sjøl til å gjøre foran kamera, må det tilføyes at «One Night at McCool's» ikke er noen mykpornofilm. Det er en helsvart komedie om tre menn og deres drømmekvinne. Eller mareritt. Til tross for kjente navn som Tyler, Michael Douglas, John Goodman, Matt Dillon og Paul «Mad About You» Reiser i hovedrollene, er det en lavbudsjettfilm. Men det knyttes store forventninger til den.

DET SOM FØRST OG FREMST gjør filmen spesiell for Tyler, er at den er et markant brudd med den type rolle hun har spesialisert seg på: Den unge, uskyldige jenta som holder på å snuble inn i voksenlivet.

Historien om den virkelige Liv Tyler er ifølge henne selv en ganske annen enn den pressen har ønsket å fortelle siden hun entret underholdningsbransjen for sju år siden.

- Når jeg blir intervjuet, opplever jeg ofte at journalisten har gjort seg opp en mening på forhånd. Det spiller ingen rolle hva jeg sier eller gjør under intervjuet, de skriver det de vil uansett. Da jeg begynte i bransjen, var alle overbevist om at jeg var vill og gal. Et typisk barn av en rockestjerne. Selv om jeg ikke engang vokste opp med min far, sier hun.

TYLER VISSTE FAKTISK IKKE hvem hennes biologiske far var før hun var elleve år gammel. Da fortalte mammaen, Bebe Buell, at pappa het Steve Tyler og var vokalist i rockebandet Aerosmith.

Helt A4 var neppe Livs oppvekst, likevel. Mannen hun kalte pappa hele barndommen, var også rockestjerne og het Todd Rundgren. Og mamma Bebe var viden kjent for sin omgang med kjente musikere. Da Cameron Crowe skrev manuset til «Almost Famous», var hovedpersonen, groupien Penny Lane, basert nettopp på Bebe Buell.

Tyler har etter sigende et svært godt forhold til sin biologiske far. Og beundrer ham som rockestjerne.

- En av Mick Jaggers sønner har sagt at han ikke orker å se faren sin på scenen, siden han er godt over femti og jentene fremdeles skriker like høyt. Føler du noe av det samme i forhold til din far?

- Nei. Jeg elsker min far. Men det hender jeg kritiserer ham.

- Når da?

- For eksempel hvis han bruker for trange bukser. Eller hvis han sier dumme ting. Men jeg forsøker stort sett å støtte ham.

I STEDET FOR Å FØLGE i foreldrenes fotspor, satset Liv Tyler på en skuespillerkarriere. Debuten kom i dramaet «Silent Fall». Filmen fikk lunken mottagelse, men Tyler fikk gode kritikker. Siden fulgte blant annet «Heavy», «Stealing Beauty», «That Thing You Do», «Armageddon» og «Cookies Fortune». Og nå altså «One Night at McCool's». Til jul venter enda større ting.

Ved siden å forlove seg med den engelske rockemusikeren Royston Langdon fra bandet Spacehog, og å applaudere når pappa og gjengen ble innlemmet i Rock'n'Roll Hall of Fame, har Tyler tilbragt store deler av de siste to åra på New Zealand. I 18 måneder har en stor internasjonal stab jobbet på spreng med å få ferdig filmversjonen av J.R.R. Tolkiens fantasy-trilogi «Ringenes herre». Liv spiller alvedronningen Arwen. I likhet med millioner av andre fans, har hun ikke sett filmen. Og hun gleder seg syk etter å nyte det ferdige resultatet. I den er det garantert ingen bilvaskscener.

- HVORDAN VAR DET EGENTLIG å jobbe med Harald?

- Han er virkelig dyktig. Dette er først og fremst hans film. Alle som kjenner ham, og hans sans for humor, skjønner øyeblikkelig det. Harald kan virke både søt og sjenert, mens humoren hans er ellevill. Han har gjort en briljant jobb.

Hyggelige ord å ta med seg for en regidebutant fra langtvekkistan-landet Norge. Tyler har, sin unge alder til tross, allerede jobbet med Bernardo Bertolucci, Robert Altman, Bruce Beresford og Oliver Stone - noen av filmverdens største regissører.

- Harald var hele tiden veldig klar på hva han ønsket. Som skuespiller er det det man vil at en regissør skal være. Hvis noen er utydelig og usikker, kan det hele fort bikke over i kaos. Jo, Harald var definitivt sjefen.