Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

I eventyrland

Et meslingutbrudd i Disneyland i California avslører hvordan noen politikere er villige til å gamble med barns helse for å score politiske poenger.

VONDT, MEN GODT: Amerikanske leger oppmuntrer foreldre til å la barna vaksinere mot meslinger etter et alvorlig utbrudd som knyttes til Disneyland i California. Epidemien har spredd seg til flere delstater i USA. Foto: AFP / NTB Scanpix
VONDT, MEN GODT: Amerikanske leger oppmuntrer foreldre til å la barna vaksinere mot meslinger etter et alvorlig utbrudd som knyttes til Disneyland i California. Epidemien har spredd seg til flere delstater i USA. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Meslingutbruddet i år kom overraskende. Sykdommen har praktisk talt vært utryddet i USA etter at myndighetene begynte å vaksinere barn. Nå har imidlertid Center for Disease Control and Prevention (CDC) registrert mer enn 100 tilfeller i 14 delstater hittil i år. De fleste knyttes til Disneyland. Situasjonen har samtidig virvlet opp en debatt om vaksinering av barn.

Da den sannsynlige republikanske presidentkandidaten Chris Christie ble spurt om foreldre bør få barna sine vaksinert mot meslinger, svarte han at det måtte være et til dels «frivillig tiltak». En annen mulig republikansk presidentkandidat, Rand Paul, som også er legeutdannet, gikk lenger og gjorde det klart overfor CNBC at han synes alle former for vaksinering bør være frivillig og at det er «et spørsmål om frihet». Før dette tok også flere kjendiser med skuespiller Jenny McCarthy i spissen til orde mot vaksinering. Dessverre er det hele en suppe av feilaktige medisinske påstander, og politikere som ser ut til å fiske etter konservative og religiøse velgere.

Et av vaksinemotstandernes hovedargumenter er at vaksinering kan føre til autisme. Det finnes det ingen beviser for. Tvert imot har American Academy of Pediatrics lagt fram en liste med 40 studier som ikke har funnet noen sammenheng. Noen vaksinemotstandere hevder også at vaksiner kan overlesse barns immunsystem. Det tilbakevises blankt av blant andre CDC og den vitenskapsbaserte organisasjonen Institute of Medicine. Noen vaksinemotstandere hevder videre at såkalt naturlig immunitet, altså den som oppnås ved å få sykdommen, er bedre. Det stemmer heller ikke. Tvert imot viser studier at immunitet gjennom vaksiner er like god.

Noen vil heller ikke vaksinere barna sine av religiøse grunner. Religionsfrihet er en grunnleggende rettighet. Men helt grunnleggende i moderne samfunn er også en bruk av rasjonalitet og vitenskapsbasert utvikling. I dette tilfellet må enkeltindividers religionsfrihet vurderes opp mot konsekvensene det kan få for barns helse og samfunnets felles interesser. Heller ikke det politiske argumentet om at foreldre har en personlig frihet til å bestemme om barna deres skal vaksineres, holder mål. Dersom foreldre ikke vaksinerer barna sine, utsetter de også andre barn, som av ulike årsaker ikke kan vaksineres, for smittefare. Foreldrene fratar i så fall både sine og andre barn friheten til å leve uten fare for å bli smittet av en sykdom som legevitenskapen er i full stand til å utrydde.

Med andre ord er det åpenbart sunn fornuft å vaksinere barn. Likevel er temaet blitt en politisk skillelinje i amerikansk politikk langs en slags høyre-venstre-akse. Personlig frihet står mot kollektivt ansvar. Konservative teologiske vurderinger står mot moderne legevitenskap. President Barack Obama svarte klart og tydelig på de republikanske uttalelsene med å si at «det finnes all mulig grunn til å bli vaksinert, men det finnes ingen grunner til ikke å bli det». Deretter fulgte den største favoritten til å bli demokratenes neste presidentkandidat og nybakt bestemor, Hillary Clinton, opp på Twitter: «Vitenskapen er klar: Jorda er rund, himmelen er blå, og vaksiner fungerer. La oss beskytte alle våre barn #GrandmothersKnowBest (bestemødre vet best journ.anm.)».

Både Paul og Christie har siden på ulikt vis forsøkt å klargjøre at de er for vaksinering, og det er langt fra sikkert at fomlingen deres blir en suksess. Måten de opptrer på, må uansett tolkes ut fra at de trolig befinner seg i inngangen til en valgkamp. Som potensielle republikanske kandidater kjemper de om konservative og religiøse kjernevelgere, som er svært opptatte av personlig og religiøs frihet. Uttalelsene deres følger sånn sett i en republikansk tradisjon som dreier seg om å avvise allmenne og bredt aksepterte vitenskapelige teorier, som evolusjonsteorien og teorien om klimaendringer, ut fra religiøst ståsted.

I dette tilfellet virker det dessverre som om de republikanske politikerne er villige til å prøve å score billige politiske poenger på en måte som samtidig kan bidra til at færre barn vaksineres. Når årets meslingutbrudd så skjedde i Disneyland, er det ikke bare ironisk, men også tragisk at de baserer seg på påstander og argumenter som hører hjemme i eventyrland.