LEDER

I farlig farvann

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

De siste dagenes avsløringer av det russiske teleselskapet Vimpelcoms kjøp av lisenser i Usbekistan har for lengst nådd det politiske nivå i Norge. Telenor er storeier i selskapet som påstås å ha betalt 600 millioner kroner til et postboksselskap på Gibraltar som angivelig er kontrollert av datteren til presidenten i Usbekistan. Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas er styremedlem i Vimpelcom. Telenor har den norske staten som majoritetseier. Næringsminister Monica Mæland hadde onsdag et møte med Baksaas og Telenors styreleder Svein Aaser for å få nærmere informasjon om de påstått korrupte transaksjonene og om Telenors rolle og ansvar. På spørsmål fra mediene sier Mæland seg fornøyd med de svarene hun har fått.

Men saken er så betent at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité også vil ha informasjon. Så lenge staten er største eier i Telenor, må Telenor holde seg til vedtatte retningslinjer. De framkommer av de eierskapsmeldinger som skiftende regjeringer har lagt fram for Stortinget. En enstemmig komité har bestemt seg for å åpne en sak. Først avventer komiteen svar fra næringsministeren. Er ikke de utfyllende, kan det bli aktuelt med høringer. Spørsmålet er hvem komitéleder Martin Kolberg og de andre medlemmene vil kalle inn på teppet. Til Klassekampen, som var først ute med å skrive om saken i denne runden, sier Kolberg at det kan bli aktuelt å kalle inn konsernsjef Baksaas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer