I fars fotspor

Lunt og velprodusert.

CD: Etterkommerne av countrymusikkens far, Hank Williams Jr. og hans sønn Hank III, er godt etablert - og nå har datteren Holly Williams platedebutert (i Bergen 5. og 6. mai og Oslo 7. mai). Folk-guru Woody Guthries barnebarn Sara Lee Guthrie, datter av Arlo, er albumaktuell. Så har vi Bobby Bare Jr. og Shooter Jennings (se egen anmeldelse) - og vi har ikke glemt Jakob Dylans Wallflowers.

Mildere

Fire blad Wainwright/McGarrigle er nå plateaktuelle, Loudon Wainwright III for første gang på fire år. Sønnen Rufus ga nylig ut sin fjerde og nå er datteren Marthas albumdebut tilgjengelig - foreløpig på import. Moren Kate åpner torsdag Bergenfest som den ene halvdelen av Kate & Anna McGarrigle.

Loudon har lagt bak seg mye av bitterheten, og er blitt mildere. Men om tekstene ikke er like skarpe og ironiske, er de fortsatt familiære og utleverende, som den dypt personlige og litt vonde «When You Leave» . Og det han måtte mangle av vittighet og viktighet, tar han igjen i lekker produksjon og musisering (Bill Frisell, Greg Leisz og Jim Keltner). Musikken er countryinspirert og Loudon er lun som alltid - og skuffer verken australieren som omtales i åpningen «My Biggest Fan» eller sine øvrige trofaste fans.

Personlig stil

Loudon synger om Martha i bl.a. bittersøte «Five Years Old» fra 1983: «Sorry I can\'t be there (...) If you get some roses on your birthday they\'re from me...» (!). Datteren deler ikke ut roser, i hvert fall ikke til faren, men staker ut en personlig stil innenfor orkestrert pop - ikke pompøst og kabaretaktig som Rufus (både han og moren Kate bidrar), men både mer rocka og mer nedstrippa. Hun har også arvet farens hang til sarkasmer. Stemmen er hes, lett raspete og sår, og borer seg inn med en overbevisende inderlighet i låter som triste, men stemningsfulle «Far Away» , aggressive «Bloody Mother Fucking Asshole» og intense «TV Show» . Neste generasjon Wainwright/McGarrigle står trygt på egne bein.