Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I fjor ble skandaleballettens sjef syrevansiret i sjalusiangrep. Nå er han i Norge for første gang

- Jeg gikk gjennom en vanvittig behandling.

LANDET I GÅR: Sergej Filins Bolsjojballett skal opptre på Nordlysfestivalen i morgen kveld. I går landet de på Tromsø lufthavn. Foto: NTB Scanpix / Rune Alexandersen / Nordlys
LANDET I GÅR: Sergej Filins Bolsjojballett skal opptre på Nordlysfestivalen i morgen kveld. I går landet de på Tromsø lufthavn. Foto: NTB Scanpix / Rune Alexandersen / Nordlys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen opptrer den verdenskjente, russiske Bolsjojballetten på Nordlysfestivalen i Tromsø.

Med med seg har de deres kunstneriske leder Sergej Filin, som for nesten nøyaktig ett år siden ble angrepet med svovelsyre utenfor hjemmet sitt i Moskva.

Filin ble nær blind av angrepet. Ansiktet er etter en rekke operasjoner fremdeles vansiret, som en følge av tredjegrads forbrenning.

Da han stilte på pressekonferanse i Ishavsbyen i dag, hadde han på seg de karakteristiske mørke brillene han må bruke for å beskytte øynene sine.

- Jeg har arbeidet hver eneste dag siden det skjedde. Arbeidet mitt har fortsatt hver dag, jeg har bare endret oppholdssted. Jeg hadde kontakt med Bolsjojballetten hver eneste dag fra klinikken mens jeg gikk gjennom en vanvittig behandling, sier Sergej Filin til Nordlys.

Han forteller at tragedien også har gitt ham lærdom.

- Det er umulig å forberede seg på å leve. Man må bare gjøre det. Og i dag er jeg her, sier Bolsjojs kunstneriske leder avisa.

Som en film Før jul ble Pavel Dmitritsjenko, Jurij Zarutskij og Andrej Lipatov dømt til henholdsvis seks år, tolv år og fire år i fengsel av en russisk domstol for angrepet. Under rettssaken kom det fram at det var Bolsjoj-ballettdanseren Dmitritsjenko som hadde planlagt det hele.

Han leide inn Zarutskij og Lipatov til å utføre ugjerningen, der førstnevnte kastet svovelsyren og sistnevnte opptrådte som fluktbilsjåfør.

ARR: Sergej Filin har synlige merker etter angrepet. Foto: Lasse Jangås.
ARR: Sergej Filin har synlige merker etter angrepet. Foto: Lasse Jangås. Vis mer

I mediene ble det trukket paralleller til den psykologiske thrilleren «Black Swan» med Natalie Portman i hovedrollen. Filmen omhandler konfliktene i et ballettensemble som setter opp en forestilling av «Svanesjøen», en ballettoppsetning som hadde sin urpremiere hos nettopp Bolsjojballetten i 1877. Dmitritsjenko har nemlig selv spilt skurken i en oppsetning av det samme stykket.

Dmitritsjenko forklarte i retten at han ville straffe Filin for å ikke ha gitt ham de rollene han hadde lyst på. Han påsto imidlertid at han hadde gitt beskjed om at Bolsjojballett-lederen skulle bankes opp, ikke bli kastet syre på.

Tilgir ikke Den nå dømte ballettdanseren anklaget også den gifte Filin for å ha delt ut roller til ballettdansere han skal ha hatt seksuelle forhold til, blant annet stjerneballerinaen Olga Smirnova. Filin benektet disse anklagene på det sterkeste.

I vitnemålene til andre ballettdansere i ensemblet kom det fram at Bolsjojballetten var preget av mye sjalusi og rivalisering, og det skapte oppstandelse da flere hundre av dem skrev under på en kampanje for at Dmitritsjenko måtte få mildere straff fordi at han ikke kunne ha gjort det han er dømt for.

I et intervju med CNN samme dag som dommen falt, sa Filin at han aldri vil tilgi den dømte trioen.

DØMT: Ballettdanseren Pavel Dmitritsjenko ble dømt til seks års fengsel for å ha planlagt angrepet på sjefen sin, Sergej Filin. Foto: NTB Scanpix
DØMT: Ballettdanseren Pavel Dmitritsjenko ble dømt til seks års fengsel for å ha planlagt angrepet på sjefen sin, Sergej Filin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Selvfølgelig ikke. Jeg kan ikke tilgi dem fordi det er ingen straff som kan gi meg normalt syn igjen. Vi får se hva som skjer i framtida. Det kommer til å bli en kamp uansett, sa Bolsjojballett-lederen.

Han gikk også i detalj om det han husket fra 16. januar i fjor, da han ble angrepet av en maskert Lipatov.

- Det verket på huden og jeg kjente med en gang en grusom smerte i øynene. Det var mye snø rundt meg og jeg skled og falt flere ganger. Men jeg kjente at snøen tok bort litt av smerten, så jeg dekket ansiktet med det, sa Filin til CNN.

Flere skandaler Han ble til slutt hjulpet av forbipasserende, men skaden var allerede skjedd. Da han ble sett i offentligheten neste gang, var det med en diger bandasje som dekket hele hodet. Ni måneder senere var han tilbake på jobb, men reiser flere ganger i måneden til Tyskland for å gjennomgå operasjoner.

Syreangrepet er imidlertid ikke den eneste skandalen som har rammet det verdenskjente, russiske teatret de siste årene.

FESTIVALMØTE: Nordlysfestivalens Ulf Jensen tok i mot Sergej Filin på flyplassen i Tromsø i går. Foto: Rune Alexandersen / Nordlys
FESTIVALMØTE: Nordlysfestivalens Ulf Jensen tok i mot Sergej Filin på flyplassen i Tromsø i går. Foto: Rune Alexandersen / Nordlys Vis mer

I 2003 anklaget ballerinaen Anastasia Volotsjkova Boljsojteatret for å være et stort bordell, der teatersjefene hadde med seg ballerinaer på fester for å tekkes sponsorer. Hvis man nektet, skal man ha blitt sparket. Flere andre kilder sto også bak anklagene, ifølge The Guardian.

I 2009 mente påtalemyndighetene at hovedkontraktøren som sto bak den budsjettsprengende renoveringen av teatret hadde fått betalt tre ganger i en korrupsjonsssak som skal ha involvert over 100 millioner kroner, ifølge The Guardian.

Og i 2011 ble Sergej Filins forgjenger som kunstnerisk leder, Gennadij Janin, presset ut etter at det ble lekket bilder av det som skal være Janin i seksuell omgang med andre menn.

BALLERINA: Kristina Kretova, Anna Tikhomirova og de andre Bolsjoj-stjernene ble tatt vel hånd om av Nordlysfestivalen og Ulf Jensen da de ankom Tromsø torsdag. Foto: Rune Alexandersen / Nordlys
BALLERINA: Kristina Kretova, Anna Tikhomirova og de andre Bolsjoj-stjernene ble tatt vel hånd om av Nordlysfestivalen og Ulf Jensen da de ankom Tromsø torsdag. Foto: Rune Alexandersen / Nordlys Vis mer
Hele Norges coronakart