Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I fjor mistet 28 mennesker livet mens de tok en selfie

Færre er drept av haier eller på Mount Everest.

KAN VÆRE FARLIG: På to år har 49 mennesker mista livet i selfie-relaterte ulykker. De fleste av dem har hendt når folk har falt ned fra store høyder. Foto: Gpointstudio / Shutterstock / NTB scanpix
KAN VÆRE FARLIG: På to år har 49 mennesker mista livet i selfie-relaterte ulykker. De fleste av dem har hendt når folk har falt ned fra store høyder. Foto: Gpointstudio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Statistikkbloggen Priceonomics tok seint i januar for seg alle de selfie-relaterte dødsfallene som har vært i media fra tidsperspektivet 2014 til 2015.

Det betyr dødsfall som har skjedd i jakten på den perfekte selfie.

Statistikken viser at hele 49 mennesker har mistet livet som følge av dette, hvor 28 av disse dødsfallene skjedde i fjor.

Flest i India Ifølge statistikken skjedde 40 prosent av selfie-dødsfallene de to siste åra i India. Der mista hele 19 mennesker livet i jakten på et fint selvportrett.

I januar i år bestemte politiet i Mumbai seg for å opprette selfie-frie soner, etter at tre jenter falt i vannet da de tok bilder av seg selv.

Jentene skal ha mistet balansen da steinen de sto på ble tatt av tidevannet.

To av jentene ble redda opp, mens den ene fortsatt er savna. En mann druknet i forsøk på å finne den savnede jenta.

Fall fra høyder Den ledende årsaken til selfie-relaterte dødsfall er fall fra høyder, viser statistikken. 16 personer mista livet som følge av selfier fra høyder.

Da en kvinnelig student falt ned fra Trolltunga i Odda kommune, uttalte vitner ifølge Halden Arbeiderblad at kvinnen tok en selfie da hun falt fra klippen.

De andre dødsulykkene har skjedd som følge av blant annet drukning, togulykker og skudd.

Mange ulykker De som mista livet i 2014 og 2015 som følge av selfie-ulykker var i aldersspennet 14 til 31 år. 21-åringer slår hardt ut på statistikken, med hele 27 prosent av dødsfallene.

Av de omkomne var 13 kvinner og 36 menn.

I fjor døde flere av selfie-ulykker enn av haiangrep, skateboarding-ulykker og klatreulykker på Mount Everest. På lista over dødsfall som overgår de tragiske selfie-ulykkene er bistikk, flykrasj og strangulering.

Dagbladet har flere ganger omtalt dødsulykker som har skjedd mens folk tar bilde av seg selv.

I fjor mai skjøt ei 21 år gammel kvinne fra Moskva seg selv i hodet mens hun skulle posere med en pistol. Kvinnen ble alvorlig skadd, men overlevde. En tenåring omkom samme måned da han skulle ta et bilde mens han klatret på togskinner.

Tidlig i fjor sprengte to unge menn seg selv i lufta etter at de poserte med en håndgranat. Mobiltelefonen og selfien overlevde eksplosjonen.

Russerne slo alarm
, etter at de så en økning i antall ulykker som skjedde som følge av selfier.

Stor trend I 2013 ble selfie kåra til årets ord. Det var Oxford English Dictionaries som utførte kåringen, etter å ha scannet bruken av over 150 millioner ord i måned.

Undersøkelsen viser at bruken av begrepet hadde gått opp med 17 000 prosent siden i året før.

Den anerkjente ordboken definerer «selfie» slik:

«Et fotografi en har tatt av en selv, som regel med en smartphone eller et webkamera, som så lastes opp til en sosial media-side».

Under emneknaggen #selife på Instagram ligger det hele 260 millioner bilder.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media