Kringkastingsavgiften

I fjor tjente NRK 100 millioner på lisenspurringer

Lurt å betale TV-lisensen innen 31. januar.

Marienlyst: NRK krever inn 15 prosent i tilleggsavgift dersom lisensen ikke betales ved forfall. Foto: NTB scanpix
Marienlyst: NRK krever inn 15 prosent i tilleggsavgift dersom lisensen ikke betales ved forfall. Foto: NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Er du blant dem som måtte betale 215 kroner i tilleggsavgift på NRK-lisensen i fjor? I så fall er du ikke alene. Andre termin gikk 10,66 prosent av lisensene til purring, noe som utgjør i overkant av 45 millioner kroner.

Samlet ble det fakturert tilleggsavgift for drøyt 100 millioner i 2017. Dette ifølge tall fra NRK Lisensavdelinga.

De siste årene har kringkastingsavgiften blitt oppjustert, samtidig som prosenten som ikke betaler ved forfall har gått ned. Totalt sett har det resultert i at NRK de siste fem årene årlig har kunnet sope inn cirka 100 millioner ekstra.

15 prosent

Tilleggsavgiften er fastsatt til 15 prosent, og kommer ved første purring.

- Vi får ofte spørsmål om hvor mye gebyr som kan legges på en regning. Svaret er at gebyret bør stå i rimelig forhold til utgiftene selskapet har ved å sende ut purringen.

Dette sier fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge Jensen.

Han mener dette bør være likt for private og offentlige aktører.

Slik er det ikke i dag. Mens private aktører må følge inkassoforskriften, er NRK, Lånekassen og NAV unntatt fra denne.

Det er likevel ikke NRK selv som har bestemt at du må ut med 15 prosent av totalsummen, satsen er det Stortinget som har fastsatt.

- Vårt syn at Stortinget bør behandle NRK som andre mediebedrifter når det gjelder forsinket betaling av regningen. Tilleggsavgiften bør ikke være en inntektskilde, sier Jensen.

Inn i NRK-budsjettet

Det er nemlig akkurat det den har blitt.

- Pengene som kommer inn i forbindelse med purrekjøringene er noe vi budsjetterer med, og som går inn i NRKs ordinære budsjett.

Dette sier avdelingsleder Audun Strand i NRK Lisensavdelinga.

Fakturaen som forfaller 31. januar er denne gangen på 1485,12. Purringen kommer etter en måneds tid, enten du har betalt for seint eller ikke betalt i det hele tatt. Men NRK har sluttet å kreve inn tilleggsgebyr ved små summer, som at du har bommet på de 12 ørene.

- Fakturaens størrelse burde ikke spille noen rolle for purregebyret. Det er de faktiske kostnadene ved å kreve inn beløpet som burde være avgjørende, poengterer Jensen, som mener tiden er moden for at Stortinget avskaffer 15-prosentsatsen.

Hva skjer så hvis du ikke betaler purringen innen forfall? I første omgang vil du motta varsel om inkasso.

Hva får NRK for 100 millioner?

Dersom du fortsatt ikke betaler, vil kravet bli oversendt Statens innkrevingssentral som namsmyndighet for tvangsinndrivelse ved trekk i lønn eller trygd. Ved tvangsinndrivelse vil det påløpe 1130 kroner i omkostninger.

Det kan med andre ord være lurt å betale en eventuell purring kjapt, selv om du irriterer deg over størrelsen på gebyret.

Men for å snu på flisa; hva kan NRK få for de 100 millionene?

For eksempel tidenes dyreste NRK-dramaserie. «Lykkelandet», om det norske oljeeventyret, startet innspillingen i Stavanger i fjor høst. Åtte 45 minutters episoder skal lages. Prislappen på 96 millioner kroner er i underkant av ett års tilleggsavgift.

Olje i maskineriet, altså.

NRK-lisensen står uansett for fall. Den skal byttes ut med en såkalt medieavgift som må betales uavhengig av om husstanden har tv eller ikke.

Medieavgiften kan enten bli en husstandsavgift, en fastsatt sum som betales av alle over en viss alder med inntekt, eller en øremerket skatt per person over en viss alder der lav inntekt eller andre kriterier vil kunne gi fritak.

Disse modellene skal opp til vurdering. En ny ordning kan tidligst innføres i 2019, så inntil videre er det lurt å betale i tide.