Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

I førstedivisjon

Med «Honningkrukken», den første boka i «Fredric Drum»-serien, rykket Gert Nygårdshaug opp i den norske krimlitteraturens førstedivisjon. Og seinere har denne plassen aldri vært truet. Med de i alt fem bøkene med den kunnskapsrike vin- og matkjenneren, sportsfiskeren, dechiffreringseksperten og oldtidsforskeren Drum i spissposisjon har forfatteren scoret mål gang på gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå foreligger den sjette romanen i serien. Eller skal vi tippe at det heller er tale om første bok i en ny serie? «Kiste nummer fem» skiller seg nemlig på avgjørende vis ut fra de fem foregående bøkene. Den Drum vi har lært å kjenne, opptrer overhodet ikke på romanens handlingsplan! I stedet blir han tildelt status som fantasifigur. Eller gjør han det? Det er en av de gåtene som teksten presenterer oss for.

Fantasifoster

Etterforsker ved Kripos, Skarphedin Olsen, har vært permittert fra sin stilling i lengre tid. Etter å ha mistet kone og barn på dramatisk vis, har han gjennomlevd en alvorlig psykose. Et symptom på denne har vært at han har svevd i den villfarelse at han ikke var seg selv lenger, men en mann ved navn Fredric Drum, en for lengst avdød person, og hans egen bestefar. Den Drum vi kjenner fra tidligere bøker, har altså ikke vært annet enn et fantasifoster i en psykisk belastet politimanns hode.

Nå er Olsen kommet til hektene igjen, og settes straks til å løse en makaber drapssak. En død mann er funnet i et hundehus i en vestkanthage, naken, med hodet skåret av og liggende på en sjelden fuglefjær og et blankt beger med mysteriøse inskripsjoner. Saken klassifiseres som en såkalt «kiste», det vil si som en sak som såvidt mulig holdes vekk fra offentlighetens lys.

Dermed begynner handlingen å rulle. Det skjer flere mord. Noen streber også Skarphedin etter livet. Samtidig mottar han mystiske beskjeder som synes å være tenkt som tegn som kan sette ham på sporet etter mordgåten(e)s løsning. Etter kort tid får Skarphedin beskjed om at etterforskningen skal innstilles. Det er tydeligvis utstedt en ordre fra høytstående hold. Skarphedin dimitteres, men gir seg selvsagt ikke.

Som «tradisjonell» mordsak stiller altså historien oss overfor fire gåter. Hvem er gjerningsmannen/mennene? Hvorfor skal saken dysses ned? Hvem vil bringe Skarphedin til taushet, og hvorfor? Er det de samme som står bak drapene, eller noen andre som vil holde sin vernende hånd over dem? Og for det fjerde: hvem er det som tilsynelatende ønsker å hjelpe etterforskeren uten å gi seg til kjenne?

Disse ingrediensene blandes intelligent og profesjonelt til en kriminell gryterett, krydret med spenningsmomenter av ulikt slag og servert med sikkert språklig håndlag. Som det seg hør og bør når hovedpersonen er en gourmet av rang.

Til hovedingrediensene hører nynazistisk virksomhet innenfor politiets egne rekker, etniske konflikter, infiltrering i innvandrermiljøer, dataspill og eldgamle maya-ritualer med meget mer. Romanen retter søkelyset mot høyst påtrengende problemer, og det på en kritisk og avslørende måte. Som det meste av moderne norsk krim forholder den seg til dagens norske virkelighet - realistisk og langt på vei troverdig.

Umberto Eco

Under samtidsrealismen ligger et mytisk plan - og det er på dette plan tegnene skal tolkes. Uten sammenlikning for øvrig kan Nygårdshaug på dette punkt minne om Umberto Eco. Nygårdshaug skriver ikke rapportbøker; han spinner litterære intriger som trekker skjulte tråder mellom et «mytisk» og et «realistisk» plan.

Drum er og blir en gåtefull joker i historien. Finnes han som noe annet enn Olsens mentale dobbeltgjenger? Olsen vedblir å hjemsøkes av ham - dels som en mulig eksisterende person, dels som hans eget alter ego. Om det er Skarphedin eller Fredric som løser opp flokene og trekker opp flaskene med årgangsvin i neste bok, eller om forfatteren fører dem sammen over et blodig lik eller et lukullisk herremåltid, kan komme ut på ett. Vi trives nemlig i begge de to herrers selskap.