I fotsporene til Neil Young

Ikke alt som kom fra punken på sent 80-tall og tidlig 90-tall var «grønsj». Så er du ute etter noe roligere enn Nirvana, Pearl Jam og Foo Fighters, er muligens Chris & Carla noe for deg.

Chris & Carla er til og med roligere enn mange andre band innen den alternative countryrocken. Duoen er soloprosjektet til de to frontfigurene i det amerikanske countryrock-bandet The Walkabouts. I kveld spiller de på So What!

Walkabouts, Chris og Carla

Walkabouts har sine røtter i den amerikanske folkemusikken, så vel som rock og punk. Chris Ekman dannet i 1984 bandet sammen med brødrene Curt og Grant. De hadde til da spilt i en rekke punk og popband sammen med sangeren Carla Torgersen. Bandsammensetningen varierte etter det, men Eckman og Torgersen forble gruppas frontfigurer som sangere og tekstforfattere. Noe som ga spiren til sideprosjektet Chris & Carla.

Chris & Carla debuterte i 1993 med det kritikerroste live-albumet «Shelter for an Evening», og to år senere kom «Life Full of Holes» med storheter som Peter Buck fra REM og Tindersticks med på laget. Chris Eckman har også samarbeidet og spilt med norske Midnight Choir.

Turnéen til «Life Full of Holes» ga også liv til duoens siste plate, livealbumet «Ljubljana», som kom ut først i 1999, med egne låter og covere av blant andre Neil Young og Nick Cave.

Alternativ Countryrock

Chris & Carla hører hjemme i den alternative countryrock-sjangeren, hvor Neil Young og Gram Parsons er ledestjerner. På grunn av disse 70-tallsidolene, er band i denne sjangeren mer tradisjonsbundne enn andre alternative rockeband og countryband som vokste frem på 80- og 90-tallet.

Med en fot i den folkelige «Singer Songwriter»-tradisjonen og en fot i punkrocken, er de nemlig ikke så hardrockinspirerte som grønsj-bandene i samme periode. I Tillegg er Chris & Carla i den roligste gruppen av Neil Young-etterfølgere.

Både Chris & Carla og The Walkabouts er i samme musikalske gate som artister som Jayhawks, Whiskeytown, Lyle Lowett, Lambchop og Lucinda Williams.

I kveld kan du altså høre halvakustisk alternativ countryrock på So What!